Nyheter.

2017-05-16 11:00
Grow Gothenburg matchar odlare med mark. Bild: Henrik Montgomery/TT
Grow Gothenburg matchar odlare med mark.

Ny satsning ska stötta sociala företag

De senaste åren har ett 50-tal sociala företag och organisationer fått pengar av kommunen för att utveckla sin verksamhet.

Till hösten kan man återigen söka ekonomiskt stöd för att ordna exempelvis en amningskurs eller ett lajv om hållbar utveckling.

Sedan 2014 har Göteborg stad delat ut finansiellt stöd till sociala företag och organisationer. Satsningen på socialt företagande går under namnet Varsågoda och några som har fått stödet hittills är Lajvverkstaden som ordnar lajv med miljötema för mellan- och högstadieklasser och stadsodlingsrörelsen Grow Gothenburg som matchar personer som vill odla med odlingsbar mark.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Lösa samhällsutmaning

Till hösten utvidgar kommunen projektet och bjuder in alla som har en idé som kan lösa en samhällsutmaning att söka programmet. Alla som driver en förening, kooperativ, stiftelse eller ett aktiebolag kan söka och kravet är att samhällsnyttan ska vara viktigare än ekonomisk vinst. De utvalda kommer att få delta i ett två månader långt affärsutvecklingsprogram och efteråt kommer man kunna söka tre bidrag på vardera 75 000 kronor för att fortsätta utveckla sitt projekt.

Till hösten satsar kommunen särskilt på företagande som riktar sig mot slit-och-slängsamhället och som skapar en matchande arbetsmarknad. Sista ansökningsdag är den 15 juni.

Satsning på socialt företagande

Under perioden 2014–2016 fick ett 50-tal företag och organisationer finansiellt stöd för att utveckla sitt sociala företagande. Bakgrunden är att Business Region Göteborg fått i uppdrag av Göteborg stad att skapa bättre förutsättningar för socialt företagande.

Till hösten fortsätter satsningen med att sociala företag kan få delta i ett två månader långt affärsutvecklingsprogram och sedan söka ekonomiskt bidrag för att fortsätta utveckla sina samhällsnyttiga idéer.