Nyheter.

2020-01-24 11:22
Få brott och trygga invånare finns på Öckerö. Bild: Annelie moran
Få brott och trygga invånare finns på Öckerö.
Puffetikett
ETC Göteborg

Ny rapport: Öckeröborna är tryggast i landet

Invånarna på Öckerö känner sig mer trygga än andra. Det visar en ny rapport från ­Sveriges kommuner och ­regioner.

Det är i den lilla skärgårds­kommunen utanför Göteborg man ska bo om man vill känna sig trygg. En ny rapport visar att invånarna där upplever att det är säkert att vistas utomhus om kvällar och nätter. De är inte heller särskilt oroliga för att bli utsatta för inbrott, hot eller misshandel. Kommunens folkhälsosamordnare Linn Wass är inte särskilt förvånad.

– Det är väl den bilden jag har, att många kommun­invånare är trygga i den här kommunen. Jag tror att det beror på att det är ett litet samhälle, man hjälps åt, det är nära till mycket, säger hon till Sveriges Radio.

Få anmälda brott

Statistiken kommer från en årlig rapport från Sveriges ­kommuner och regioner (SKR) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Den visar att Öckeröborna har anledning att känna sig trygga. Här är antalet bränder och personskador betydligt lägre än i andra kommuner. Våldsbrott och stölder är ovanliga.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Invånarna i vissa andra västsvenska kommuner känner sig betydligt mer otrygga. Lysekil och Uddevalla sticker ut åt det anda hållet. I Göteborgsområdet är det Ale kommun ut som ­utmärker sig med en hög otrygghet. För Göteborgs ­kommun saknas det uppgifter.

Måste jämföras

Syftet med rapporten är att hjälpa kommunerna att förebygga brott och skapa trygghet för invånarna. Gunilla Glasare, chef för avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad på SKR, tycker att det är viktigt att jämföra brottsstatistik.

– Det är viktigt att fortsätta analysera brottsligheten i den egna kommunen för att kunna välja rätt åtgärder. Det är också viktigt att utvärdera om åtgärder man har valt ger effekt. Att förebygga brottslighet tar tid, säger hon i ett pressmeddelande.