Nyheter.

2019-09-10 02:42
De som låtit sin andrahandshyresgäst betala för hög hyra kommer nu riskera böter eller fängelse i upp till två år.  Bild: Christine Olsson/TT
De som låtit sin andrahandshyresgäst betala för hög hyra kommer nu riskera böter eller fängelse i upp till två år. 
Puffetikett
ETC Göteborg

Nu skärps straffen för svart uthyrning

I oktober höjs straffen för personer som hyr ut sina lägenheter svart. De som saknar tillåtelse och tar ut för hög andrahandshyra riskerar fängelse.

Den 1 oktober börjar nya hårdare lagar gälla på hyresmarknaden. Då kommer förstahandshyresgäster kunna bli uppsagd med omedelbar verkan om de hyr ut sin hyresrätt utan tillåtelse från värden. Tidigare har de fått en varning och en chans att rätta sig. Om de dessutom låtit sin andrahandshyresgäst betala för hög hyra riskerar de böter eller fängelse i upp till två år.

– Det innebär att man tar en väldigt stor risk om man hyr ut olovligen i andra hand i kombination med att ta ut en oskälig andrahandshyra, säger Ellinor Rapp som är jurist på Hyresgästföreningen i region Västra Sverige.

De nya lagarna förtydligar att förstahandshyresgästen får lägga på maximalt 15 procent på hyresavgiften för möbler. Personen får även ta ut kostnader för exempelvis el och internet.

Hårdare straff för handel

Den 1 oktober skärps också straffen för handel med svartkontrakt, alltså fastighetsägare som tar betalt för förstahandskontrakt. Att sälja hyreskontrakt är redan olagligt, men nu ändras straffskalan så att man riskerar fängelse i upp till fyra år. Det blir också kriminellt att köpa svarta hyreskontrakt.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Den nya lagstiftningen har tagits fram av regeringspartierna i samarbete med Centerpartiet och Liberalerna. Syftet är att skapa en tryggare och mer reglerad hyresmarknad, utan svarta kontrakt och ockerhyror. Ellinor Rapp säger att det svårt att veta hur de nya reglerna kommer att påverka hyresmarknaden i Göteborg.

– Vi får se hur det kommer påverka. Men de olovliga hyreskontrakten borde minska eftersom förstahandshyresgäster riskerar väldigt mycket om de hyr ut utan tillstånd.

”En viktig rättighet”

Hon uppmanar alla som ska hyra en lägenhet i andra hand att kontrollera med fastighetsägaren att förstahandshyresgästen verkligen har tillstånd att hyra ut. Annars riskerar man att bli av med sitt boende med kort varsel. Hon påminner också att det fortfarande går utmärkt att hyra ut sin hyresrätt, bara man ber om lov och ser till att få en skriftlig bekräftelse.

– Det är en viktig rättighet att kunna hyra ut sitt boende om man till exempel ska studera utomlands, testa att vara sambo eller får ett tillfälligt jobb på annan ort.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter