Nyheter.

2020-01-10 08:31
  • När Bert Hoflund sålde sitt hus på landet för drygt fem år sedan flyttade han till Bergsjön för de låga bostadspriserna och för att vara nära sin mamma.  Bild: Sao-Mai Dau
    När Bert Hoflund sålde sitt hus på landet för drygt fem år sedan flyttade han till Bergsjön för de låga bostadspriserna och för att vara nära sin mamma. 
  • Bild: Sao-Mai Dau
Puffetikett
ETC Göteborg

Nu ska allmännyttan verka för ombildningar

Nu ska Göteborgs kommunala bostadsbolag hjälpa hyresgäster i förorterna att köpa loss sina lägenheter. En dålig idé, tycker Bert Hoflund, som bor i en bostadsrätt i Bergsjön.

”Herregud, vi kan inte ha ett samhälle där alla måste köpa sina lägenheter. Alla har inte råd, det är orimligt.”

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Göteborgs kommunala bostadsbolag ska jobba för att hyresgäster ombildar sina lägenheter till bostadsrätter. Det bestämde moderkoncernen Framtiden AB:s styrelse förra månaden och det gäller sex så kallade ”utvecklingsområden”: Tynnered, Biskopsgården, Hjällbo, Hammarkullen, Lövgärdet och Bergsjön.

Frågan om ombildningar i de här områdena har varit uppe i Framtidens styrelse förut, vilket ETC Göteborg tidigare har rapporterat. Tillsammans med Miljöpartiet satte Socialdemokraterna och Vänsterpartiet den gången stopp för det. De ansåg visserligen att antalet bostadsrätter i de här områdena borde öka, men bara genom nyproduktion, så att mängden billiga hyresrätter inte blir färre.

Men i december gjorde MP oväntat gemensam sak med de borgerliga partierna och röstade för en arbetsmodell som ska driva på ombildningarna.

– Vi tror att det under vissa förhållanden kan motverka segregation, sade Martin Nilsson (MP) till GP.

Tror inte på idén

Syftet är lovvärt, tycker Bert Hoflund, som bor i en bostadsrätt på Teleskopgatan i Bergsjön. Men han tror inte på idén.

– Herregud, vi kan inte ha ett samhälle där alla måste köpa sina lägenheter. Alla har inte råd, det är orimligt. Det stora problemet är ju att det inte går att bygga nya hyreslägenheter som folk har råd med, de är fruktansvärt dyra.

Själv har han bott i Bergsjön i drygt fem år, där knappt 11 procent bor i bostadsrätt jämfört med nästan 29 procent i hela Göteborg. Att han flyttade just hit var delvis för att hans mamma redan bodde här och han tyckte att området var trevligt. Sedan berodde det förstås också på priserna, som är väsentligt lägre här än på andra håll i staden.

Nästan alla de stjärnformade höghusen på Teleskopgatan ägs av bostadsrättsföreningar. Vissa av Bert Hoflunds grannar har tidigare bott i hyresrätter i samma stadsdel.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– De har gjort lite bostadskarriär ändå. Det är klart att det kan vara bra för folk som är rotade här att inte behöva flytta, säger han.

Inget intresse

Hittills har intresset för ombildningar i Framtidens utvecklingsområden varit nästintill obefintligt. De senaste tio åren är det bara Bostads­bolaget som har fått en formell förfrågan, från hyresgäster i Tynnered.

Enligt beslutet i Framtiden AB så ska de kommunala bostadsbolagen bland annat kunna underlätta ombildningar genom att gå med i nybildade bostadsrättsföreningar. Boenden som vill fortsätta hyra sina lägenheter istället för att köpa ska då kunna hyra i andra hand av det kommunala bostads­bolaget.

Bert Hoflund tror det finns risk för att de som fortsätter att hyra hamnar i en utsatt situation.

– Det har man ju hört om i finare stadsdelar där det har ombildats. Vad jag har förstått har vissa som inte har velat köpa loss sina lägenheter nästan betraktats som paria och blivit mobbade, en del har velat att de ska försvinna. Jag tycker det låter krångligt.

”Är för gammal”

En spårvagnshållplats bort står en vitskäggig man och läser på anslagstavlan utanför Bergsjökyrkan. Han vill inte vara med i tidningen med namn och bild men berättar att han är 78 år och bor i en hyresrätt. Själv är han för gammal för att fundera på den sortens investering som en bostadsrätt skulle innebära, tycker han. På frågan om han tror att hans grannar skulle vara intresserade av att köpa loss sina lägenheter skrattar han.

– Det här är Göteborgs fattigaste församling.

ETC Göteborg pratar med flera personer som rör sig runt Rymdtorget, men ingen är sugen på att uppge sitt namn eller att fotograferas. En ung man på väg till vagnen berättar att om han hade velat köpa en bostadsrätt hade han inte gjort det i Bergsjön.

– Folk bemöter en på ett visst sätt när man säger att man är härifrån, säger han.

”Jag har jobb”

Inne i köpcentret är en kvinna på krycka på väg till Ica. Hon hyr sin lägenhet men är inte intresserad av att köpa den. På frågan om varför lyfter hon upp ena handen och gnuggar tummen och pekfingret mot varandra.

En kvinna ute på torget har dock ingen tvekan om att hon skulle vilja köpa sin hyresrätt. Hon trivs bra i Bergsjön och har bott här i 20 år.

– Jag har jobb och råd att köpa. Jag tror också att det finns många andra här som skulle vara intresserade.

Ombildningar

Förra året fick Framtidenkoncernen i uppdrag av kommunfullmäktige att driva på ombildningar i områden som domineras av hyresrätter: Tynnered, Biskopsgården, Hjällbo, Hammarkullen, Lövgärdet och Bergsjön.   

Målet är att ett område som mest ska ha 75 procent hyresrätter, men helst inte mer än mellan 65 och 70 procent.

De kommunala bostadsbolagen ska bland annat underlätta ombildningar genom att själva gå in som köpare av bostadsrätter och hyra ut dem i andra hand till hyresgäster som inte vill köpa. De ska också hjälpa hyresgäster som vill fortsätta hyra att hitta nya lägenheter inom allmännyttan.

Enligt lag är det krav på att minst två tredjedelar av hyresgästerna i en fastighet vill ombilda för att det ska kunna ske.