Nyheter.

2020-10-15 14:50
”För Stiftelsen innebär försäljningen att vi kan sanera vår ekonomi och få en solid grund för att fortsätta det som är vår huvuduppgift”, säger Christina Rogestam ordförande för Stiftelsen Sjömanskyrkan i Göteborgs stift. Foto: Julia Sandstén Vikberg
”För Stiftelsen innebär försäljningen att vi kan sanera vår ekonomi och få en solid grund för att fortsätta det som är vår huvuduppgift”, säger Christina Rogestam ordförande för Stiftelsen Sjömanskyrkan i Göteborgs stift.
Puffetikett
ETC Göteborg

Nu är Sjömanskyrkan såld

Efter ekonomiska problem har stiftelsen som äger Sjömanskyrkan nu sålt byggnaden på Amerikagatan. Ny ägare blir bolaget 4D bygg.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Sjömanskyrkan har länge tampats med ekonomin och verksamheten har sedan årsskiftet varit stängd på grund av uteblivna bidrag. På onsdagen meddelade Stiftelsen Sjömanskyrkan att man slutit ett avtal Sjömansgården AB, som är en del av Göteborgskoncernen 4D bygg.

– För Stiftelsen innebär försäljningen att vi kan sanera vår ekonomi och få en solid grund för att fortsätta det som är vår huvuduppgift: att bedriva ett ekumeniskt och socialt arbete bland dagens och gårdagens sjöfolk. Vi är också glada över att vi hittat en köpare som tillsammans med kommande hyresgäster vill vårda och utveckla fastigheten, säger Christina Rogestam, ordförande för Stiftelsen Sjömanskyrkan i Göteborgs stift, i ett pressmeddelande.

Enligt 4D Bygg:s VD Fredrik Nyman avser bolaget att tillsammans med lämpliga och långsiktiga hyresgäster återskapa byggnadens ursprungliga funktion och varsamt anpassa den för framtiden.

– Byggnaden förtjänar en respektfull restaurering samtidigt som området kommer gynnas av en fortsatt inkluderande verksamhet. Inför ett återöppnande avser vi att tillsammans med antikvarier och arkitekter smakfullt anpassa lokalerna. Vi för redan diskussioner med flera potentiella hyresgäster om hur verksamheten kan utvecklas, säger han i ett pressmeddelande.

ETC har tidigare skrivit om en samling människor som kämpat för att bevara verksamheten i kyrkan genom. För Peter Örtvall, som är en av de engagerade, var beskedet väntat.

– Om detta är bra eller dåligt besked beror helt och hållet på vad bolaget har för intentioner. Om de är intresserade hyra ut till fortsatt sjömansverksamhet och andra kulturutövare är det en bra grej kan jag tycka. Men om de har egna intentioner om att göra kontor och stänga kyrkan för besökare känns det mindre smakfullt. Vi får helt enkelt se vad det här köpet innebär, säger Peter Örtvall.