Nyheter.

2017-04-21 05:25
  • I slutet av april får närmare 13 000 tjejer och killar i Västra götaland en kallelse till mönstring.  Bild: Fredrik Sandberg/TT
    I slutet av april får närmare 13 000 tjejer och killar i Västra götaland en kallelse till mönstring. 
  • Bild: Jimmy Croona/Combat Camera/Försvarsmakten

Nu är det mönstringsdags för Göteborgs 18-åringar

Enkät

Under de närmsta dagarna kommer alla 18-åringar i Göteborg som är svenska medborgare att få ett utskick som i steg ett förpliktigar dem att lämna ut uppgifter till beredskapsunderlaget digitalt. Vi frågade några 99-or på stan vad de tycker om att värnplikten återinförs och om de kan tänka sig att göra lumpen.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Bild: Patrik Persson

Edvin (vill inte säga efternamn), Lindome

– Jag tycker det är bra och blir jag uttagen så kommer jag att göra mitt allt i lumpen, men det är inget jag strävar efter att göra.

Bild: Patrik Persson

Elvira Granath, Kålltorp

– Jag skulle kunna tänka mig att göra lumpen. Det känns nödvändigt att värnplikten återinförs och att vi får ett starkare försvar. Inte minst med tanke på terrordådet i Stockholm.

Bild: Patrik Persson

Louise Löfgren, Örgryte

– Jag tycker det är jättebra. Det känns som att lumpen kan vara lärorik och ett bra sätt för ungdomar med olika bakgrunder som inte kommer i kontakt med varandra annars att träffas. Själv skulle jag kunna tänka mig att göra lumpen om jag blev tillfrågad, men jag kommer inte att söka upp det själv.

Bild: Patrik Persson

Samuel Svensson, Lindome

– Med tanke på all oro i världen är det absolut bra att värnplikten återinförs. Jag har andra planer som skulle haltas om jag gjorde lumpen, så jag kommer inte att sträva efter att göra den.

Fakta

Allmän värnplikt infördes 1901 då det gamla indelningsverket avskaffades. Systemet var sedan aktivt till den 1 juli 2010 då det ersattes av en frivillig grundläggande soldatutbildning.

I praktiken hade värnpliktens betydelse då minskat sedan början av 90-talet, då krigsorganisationen blev mindre och försvaret slutade kalla in alla vapenföra män till grundutbildning. 

2007 kallades en tredjedel av de mönstringsskyldiga till uttagningsprov och åtta procent av årskullen togs ut till tjänst. Cirka 5 000 ur årskullen födda -99 kommer att kallas till mönstring. Runt 1 500 av dem till grundutbildning.

Göteborgs garnision vid Käringberget är inte längre aktuell för de mönstrande. Mönstringen sker i Stockholm och Kristianstad och startar under hösten 2017. Från och med 2018 sker mönstringen i Stockholm och Malmö. Grundutbildningen med värnplikt sker sedan på olika orter runt om i landet och är nio eller elva månader lång.