Nyheter.

2017-04-21 05:25
  • I slutet av april får närmare 13 000 tjejer och killar i Västra götaland en kallelse till mönstring.  Bild: Fredrik Sandberg/TT
    I slutet av april får närmare 13 000 tjejer och killar i Västra götaland en kallelse till mönstring. 
  • Bild: Jimmy Croona/Combat Camera/Försvarsmakten

Nu är det mönstringsdags för Göteborgs 18-åringar

Värnplikten är tillbaka. För 12 703 personer födda 1999 i Västra Götaland innebär det att de i slutet av april får en kallelse till mönstring. En demokratifråga menar Vänsterpartiet. En inskränkning av friheten invänder Grön ungdom.

Under några år har skyldigheten att mönstra och genomföra grundutbildning med värnplikt varit vilande. Nu är den tillbaka och alla svenska medborgare som fyller 18 år under 2017 är enligt lag skyldiga att lämna information om sig själva i beredskapsunderlaget.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Det rör sig om närmare 13 000 tjejer och killar i VG-regionen som mellan den 21 och 24 april kommer att få utskick från beredskapsmyndigheten. I hela landet rör det som 90 000 18-åringar. 

Viktigt med en folklig förankring

Beslutet att återinföra värnplikten fattades av regeringen utan opposition vare sig från högern eller från Vänsterpartiet.

– Det är viktigt att försvaret har en folklig förankring. Vi ser stora risker med en försvarsmakt bestående av enbart kontraktsanställda som aktivt har sökt sig till försvaret, säger Hans Linde (V), riksdagsman från Göteborg.

– En risk är att det blir ett försvar enbart bestående av personer som lockas av vapen och krigssituationer, och det är inte alltid de som blir de bästa soldaterna, menar Linde vidare.

Den tvingande pliktbiten i värnplikten har fått kritik från liberala debattörer liksom från Grön ungdom, som har tagit ställning mot beslutet.

– Om vi talar om militär värnplikt så vill vi inte se att människor tvingas ta till vapen. Den moderna krigsföringen handlar inte primärt om muskelkraft längre och det är förlegat att agera som om det vore så. Även civil värnplikt är en inskränkning av människors fria vilja som vi är emot, säger Linnea Ryding, språkrör för Grön ungdom i Göteborg.

Ett första steg

Nytt med värnplikten 2017 är att den gäller lika för kvinnor och män.

– Vill man ha en försvarsmakt som odlar sunda demokratiska värderingar tror jag att det är viktigt att den består av människor med olika bakgrunder, säger Linde.

Rekryteringsmyndigheten betonar visat intresse och motivation som en viktig faktor i urvalet av de 1 500 18-åringar som i slutändan kommer att kallas till grundutbildning efter mönstringen. När intresse för att göra lumpen ändå är en viktig faktor för urvalet är frågan vad skillnaden mot dagens frivillighet blir?

– Att det skickas ut en förfrågan till alla tror jag kommer att bidra till att bredda rekryteringen. Vi ser det här som ett första steg och vill i framtiden se en mer breddad rekrytering och utvecklingen av ett folkligt försvar, säger Linde.

– För att få ett mer mångsidigt försvar så krävs inte tvång, utan att fler vill söka sig till försvaret. Detta kan göras genom bättre lön och arbetsvillkor. Det krävs att det blir ett karriärsval man föredrar, inte ett man tvingas ta, invänder Linnea Ryding.    

Läs vidare på nästa sida: Enkät

Fakta

Allmän värnplikt infördes 1901 då det gamla indelningsverket avskaffades. Systemet var sedan aktivt till den 1 juli 2010 då det ersattes av en frivillig grundläggande soldatutbildning.

I praktiken hade värnpliktens betydelse då minskat sedan början av 90-talet, då krigsorganisationen blev mindre och försvaret slutade kalla in alla vapenföra män till grundutbildning. 

2007 kallades en tredjedel av de mönstringsskyldiga till uttagningsprov och åtta procent av årskullen togs ut till tjänst. Cirka 5 000 ur årskullen födda -99 kommer att kallas till mönstring. Runt 1 500 av dem till grundutbildning.

Göteborgs garnision vid Käringberget är inte längre aktuell för de mönstrande. Mönstringen sker i Stockholm och Kristianstad och startar under hösten 2017. Från och med 2018 sker mönstringen i Stockholm och Malmö. Grundutbildningen med värnplikt sker sedan på olika orter runt om i landet och är nio eller elva månader lång.