INFO OM ETC.

2017-03-16 08:00

Nu är det klart – ETC startar dagstidning i Göteborg

Nu är det bestämt. 24 april får Göteborg en ny dagstidning, ETC Göteborg. Den är precis som Dagens ETC en oberoende rödgrön röst, men där utgångspunkten alltid är lokal. Hur är det möjligt?

– Vi gör det tillsammans med läsarna och har inte har några tunga kapitalister i toppen som sitter och vill ha ut vinst, säger chefredaktör Hanna Strömbom.

Sedan tidningen Arbetet kom ut med sitt sista nummer i september år 2000 så har Göteborg, sin storlek till trots, varit en stad med endast en daglig morgontidning. Monopolet som Göteborgs-Posten har haft i 17 år har varit tydligt.


Här tecknar du en prenumeration på Göteborgs nya rödgröna dagstidning – ETC Göteborg


– Vi startar inte dagstidning för att bråka med GP. Men jag får varje dag höra av folk hur trötta de är på den tidningen. Och det handlar ju om ledarredaktionens högergir och ägarnas ekonomiska svineri. Men oavsett är det knappast så att det behövs mindre riktig nyhetsjournalistik i Göteborg, säger Hanna Strömbom som är chefredaktör för dagstidningen ETC Göteborg.

– Det vi på ETC sysslar med är att restaurera arbetarrörelsens nedlagda mediepolitik. Det måste finnas motröster i varje stad, det får inte bara vara en borgerlig berättelse om vad som händer i vardagen som styr, säger Johan Ehrenberg, grundare av ETC.

”Vi vet vad vi gör”

Att det startas nya dagstidningar i Sverige hör knappast till vanligheterna på den här sidan millennieskiftet. Det talas om tidningsdöd och de sedan länge etablerade mediehusen gör nedskärning efter nedskärning. Hanna Strömbom är däremot optimistisk.

– Vi har ju redan gjort det här nationellt med Dagens ETC. Vi vet vad vi gör. Rent krasst handlar det om att vi inte har några tunga kapitalister i toppen som sitter och vill ha ut vinst. Det går utmärkt att starta tidning idag om man inte dras med ett sådant vinstkrav, säger Hanna Strömbom.

Välbeprövad crowdfunding

Själva starten görs via crowdfunding och förhandsprenumerationer.

– Crowdfunding är ett nytt och fräsigt ord, men är välbeprövat sedan länge inom arbetarrörelsen. Det fungerar genom att privatpersoner lånar oss kapital. Till skillnad från bankerna betalar vi sedan tillbaka med tre procents ränta när vi får vårt presstöd, säger Johan Ehrenberg.

Hittills har 6,8 miljoner lånats in. Målet är satt till 10 miljoner, något som Hanna Strömbom är övertygad om kommer att nås innan det första numret kommer den 24 april.

– Det är inte så att vi får några miljoner av en enskild investerare. Men desto fler lånar ut kanske 10 000 kronor. Den som inte har möjlighet att hjälpa oss på det sättet kan alltid beställa en prenumeration. Det kostar 250 kronor/månad.

– Att vi kan starta en dagstidning i Göteborg beror på läsarna, säger Johan Ehrenberg.

– Att vi kan låna in ett så stort startkapital är säkert obegripligt för borgerliga mediekoncerner. Men det handlar om varför man ger ut tidningar. Vi jagar inte vinst. Vi jagar ökad demokrati.

”Demokratiskt perspektiv”

Innehållsmässigt kommer ETC Göteborg som dagstidning att bedriva klassisk nyhetsbevakning, men ta sina egna grepp och lyfta sina egna frågor.

– Det är viktigt att skilja på opinionsmaterial och nyhetsmaterial, men vi väljer fler perspektiv och frågor som vi värnar om istället för att bara ha rapportering som utgår från ekonomisk tillväxt. Vi bevakar fler delar av staden och låter inte bara de klassiska makthavarna komma till tals, utan har ett bredare spektrum av representation, säger Hanna Strömbom.

Hon understryker även vikten av att fler bevakar och synar den lokala politiken.

– Det är ett viktigt demokratiskt perspektiv och vi kan bidra till att starta debatter och ställa frågor från det oberoende rödgröna perspektivet.

Några av ledarskribenterna som är klara för ETC Göteborg:

Laila Vianden

Göteborgare som är bekant som skribent från bland andra Aftonbladet och Politism. En röd röst med öga för lokala aktualiteter.

Tomas Kåberger

Professor i industriell energipolicy vid Chalmers, ordförande i Japan Renewable Energy Foundation. Bidrar med större klimatperspektiv.

Hanna Strömbom

Chefredaktör med bakgrund i sociologiska studier och journalistik. Synar bland annat stadens klyftor och klimatsatsningar.

Sven-Eric Liedman

Professor emeritus i idé- och lärdomshistoria med Marx som specialitet. Betraktar dåtid och samtid från vänster.