Nyheter.

2019-06-04 08:02
  • NMR demonstrerar i Kungälv den 1 maj.  Bild: Annelie Moran
    NMR demonstrerar i Kungälv den 1 maj.
  • Tio personer är misstänkta för hets mot folkgrupp efter NMR:s demonstration i Kungälv 1 maj. Bild: Annelie Moran
    Tio personer är misstänkta för hets mot folkgrupp efter NMR:s demonstration i Kungälv 1 maj.
Puffetikett
ETC Göteborg

Nio utreds efter nazisttåget i Kungälv

Nio personer utreds för hets mot folkgrupp efter Nordiska motståndsrörelsens tåg i Kungälv 1 maj. Misstankarna handlar om ”uttryck förknippat med den nationalsocialistiska rörelsen under 30-40-talet” enligt polisen.

Nordiska motståndsrörelsens, NMR, marsch och de påföljande motdemonstrationerna i Kungälv den 1 maj hade dagen efter resulterat i 61 omhändertaganden. Polisen hade, enligt Storgöteborgs polis- och kommenderingschef Erik Nord, en målsättning att ingripa även vid subtilare tecken på hets mot folkgrupp.

– Det borde prövas juridiskt, sa han innan 1 maj till ETC Göteborg.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

När anhängarna från NMR den 1 maj hade marscherat genom orten, haft sitt möte och nästan var tillbaka vid den parkering de startat på några timmar tidigare, slog polisen en järnring runt dem med hjälp av piketbussar. Därefter plockades brottsmisstänkta nazister ut, visiterades och kördes iväg med en buss, varpå övriga fick lämna platsen.

Två förundersökningar

Nu har det gått en månad och två förundersökningar som gäller hets mot folkgrupp är öppna hos polisens demokrati- och hatbrottsgrupp. Ett av dem handlar om en person som burit en tröja med tryck. Det andra ärendet rör nio personer.

– Det är ett enhetligt uttryck i form av exempelvis sköldar och fanor som totalt sett har bedömts som hets mot folkgrupp, eftersom det ger ett uttryck tydligt förknippat med den nationalsocialistiska rörelsen under 30-40-talet. Det utgör misstanken, säger Andrea Hammar, inspektör i Demokrati- och hatbrottsgruppen i Region Väst.

Hon tillägger att utredningen fortfarande är öppen och hon därför inte kan berätta några ytterligare detaljer. Men inga misstänkta är frihetsberövade i något av de två ärendena i nuläget.

– Misstanke är delgiven, sen har vi ett ganska omfattande filmmaterial att gå igenom, säger hon.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Detta har hänt

1 maj marscherade Nordiska motståndsrörelsen, NMR, genom Kungälvs tätort till Nytorget där de höll möte. Marschen och mötet var tillståndsgivet.

Enligt polisens uppskattning gick cirka 250 personer i tåget och de möttes av cirka 500 motdemonstranter.

När marschen nådde torget och när NMR skulle lämna det så utbröt våldsamheter mellan motdemonstranter och nazister, även poliser attackerades.

Utöver hets mot folkgrupp omhändertogs personer för ordningsstörningar, som våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman.