Nyheter.

2018-12-12 09:55
Doulorna på Mammaforum i Bergsjön välkomnar en av dagens första besökare. Till vänster Saido Mohamed och Ubah Abdisamad, längst till höger Duha Geedi. Bild: Sao-Mai Dau
Doulorna på Mammaforum i Bergsjön välkomnar en av dagens första besökare. Till vänster Saido Mohamed och Ubah Abdisamad, längst till höger Duha Geedi.
Puffetikett
ETC Göteborg

Nio år skiljer mellan Bergsjön och skärgården: ”Allt handlar om ekonomi”

Nio år. Så mycket skiljer sig den förväntade medellivslängden för en man i Bergsjön jämfört med en man i Södra skärgården. Att Bergsjöbornas hälsa generellt är sämre än övriga göteborgares förvånar inte doulan och hälsoguiden Duha Geedi.

”Allt handlar om ekonomi”, menar hon.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

På Mammaforum, på bottenvåningen i ett bostadshus i Bergsjön, sitter doulorna Ubah Abdisamad, Saido Mohamed och Duha Geedi vid ett matbord i köket och samtalar. Fikarummet intill och lekrummet lite längre bort, fyllt med kulörta leksaker och barnböcker, står än så länge tomma i väntan på att besökare ska börja droppa in. Doulorna ger stöd till gravida och nyblivna föräldrar på olika språk, som en del i att göra vården mer tillgänglig för kvinnor och familjer som inte talar svenska.

Duha Geedi arbetar även som hälsoguide i nordöstra Göteborg. När hon får höra att den förväntade medellivslängden skiljer sig med över nio år mellan män i Bergsjön och Södra skärgården och att många Bergsjöbor upplever sin egen hälsa som dålig blir hon inte förvånad.

– Många är arbetslösa och har inte råd med hälsosam mat. En del är också nya i landet och får inte tillräcklig information om näring, vad det finns för fritidsaktiviteter och om konsekvenserna av att inte träna, säger hon.

”Alla orkar inte”

Många Duha Geedi träffar klagar över saker som nackspärr, ont i magen och ryggen, huvudvärk och att de känner sig orkeslösa. De behöver träna, äta bättre och delta i fritidsaktiviteter – men för att kunna göra det krävs en god ekonomi, understryker hon.

– Allt handlar om det.

Det är svårt för människor som inte själva har ont om pengar att förstå hur besvärligt det kan vara att ta hand om sin egen och barnens hälsa när man inte har råd med exempelvis gymkort eller simskola, säger kollegan Saido Mohamed. Hon poängterar att många som flyttar till Sverige måste börja om från början, även vissa som är högutbildade men inte kan få sin utbildning tillgodoräknad här.

– Alla orkar inte det. Samtidigt betalar socialen bara för mat och kläder och då har man kanske ungdomar som vill ha märkeskläder, så det blir inga pengar över. Många sitter hemma utan att röra på sig och blir sjuka.

”Man slutar våga”

Till skillnad från Duha Geedi blir Ubah Abdisamad först överraskad av ohälsotalen för Bergsjön. Men hon kommer fram till samma slutsats som sina kollegor om vilka orsakerna är.

– Om jag hade frågat nästan alla från mitt land hade de sagt att de mår bra. Jag tror det handlar mer om utbildning, jobb och pengar.

Ubah Abdisamad minns tillbaka till när hon själv kämpade med att skaffa arbete under sin första tid i Sverige. Utan tidigare erfarenhet var det svårt att få en anställning och trots en yrkesutbildning som undersköterska tog det lång tid innan hon fick jobb. Bland annat ifrågasattes hennes förmåga att utföra arbetet med slöja på sig, berättar hon.

– Självklart påverkar det hälsan. Man blir inte bekräftad som en del av samhället och känner att man inte har något värde. Till slut vågar man inte göra saker. Det kan jämföras med växter, som blommar när man vattnar dem, men annars vissnar, säger hon och fortsätter:

– När du är högutbildad och har ett bra jobb som du trivs med, reser, köper villa och Volvo, då mår du bra och känner välbehag. Det vill vi alla, men som arbetslös är det lätt att bli mer och mer deprimerad.

Måste kämpa hårdare

Den som inte är född i Sverige eller ”svensk”, säger Ubah Abdisamad och gör citattecken i luften, är ofta tvungen att kämpa hårdare för att nå dit den vill.

– Men man räcker ändå inte alltid till och det påverkar hälsan. Det påverkar även ens barn och deras framtid. Jag tycker att vi ska välkomna människor som kommer till Sverige, visa att de är en del av samhället och öppna olika dörrar för dem. Kanske uppmuntra dem att bli egenföretagare, många klarar det om de får resurserna.

Saido Mohamed håller med och anser dessutom att kraven för att få vissa jobb borde sänkas – att städa och laga mat borde till exempel inte kräva någon utbildning, tycker hon.

– Mitt råd är också att göra det gratis för barn med gym, simskola och andra fritidsaktiviteter, eller att socialen betalar för det.

Läs vidare på nästa sida: ”Kopplat till fattigdom”

Hälsa i Bergsjön

Bergsjön är det område där den förväntade medellivslängden är som lägst i Göteborg, bland såväl kvinnor som män.

Bergsjön har ett av stadens högsta sjukskrivningstal.

2016 var medelinkomsten i Bergsjön 169 667 kronor.

7,5

Så många år skiljer sig den förväntade medellivslängden vid födseln bland kvinnor i Bergsjön (79,1 år) och Södra skärgården (86,6 år). (Siffror från 2014)

9,1

Skillnaden i förväntad medellivslängd vid födseln mellan män i Bergsjön (74,2 år) och Stora Askim (83,3 år). (Siffror från 2014)

65 procent av invånarna i Bergsjön anser sig ha ett gott allmäntillstånd, jämfört med 82 procent i av invånarna i Stora Sigfridsplan.

(Siffror från 2015)