Nyheter.

2020-10-14 08:56
Skiss över Skeppsbron.  Bild: Link urban
Skiss över Skeppsbron. 
Puffetikett
ETC Göteborg

Naturskyddsföreningen sågar garaget vid Skeppsbron: ”Vansinnigt dyrt”

Den 15 oktober ska kommunfullmäktige avgöra om det omstridda garaget vid Skeppsbron ska byggas. Det underjordiska parkeringshuset med plats för 700 bilar beräknas komma att kosta över 800 miljoner. Naturskyddsföreningens Dan Baeckström menar det vore att kasta pengarna i älven.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Varför är Naturskyddsföreningen emot bygget av garaget?

– Dels för att garaget är vansinnigt dyrt. Dels för att det ska byggas på en plats som är väl försett med andra transportmedel, i närheten av Stenpiren där det går massvis med båtar, bussar och spårvagnar. Smäller de upp ett stort garage där kommer det fungera som en magnet för bilar vilket kommer öka biltrafiken och de lokala luftföroreningarna. Detta står i strid med de klimatprogram och klimatambitioner som kommunen tagit fram.

Kan det inte behövas fler parkeringsplatser i Göteborg?

– Det finns ställen i staden där det finns dålig kollektivtrafikförsörjning, men området vid Skeppsbron är inte ett sådant område. Jag tror att många göteborgare skulle föredra en innerstad som inte är belastad med biltrafik.

Behövs det inte parkering till bostäderna som ska byggas i projektet Skeppsbron?

– Om man ser det som en parkeringslösning för bostadsprojektet i området så är det en vansinnigt dyr lösning. Jag tror att parkeringen för bostäderna kan lösas på ett bättre och billigare sätt, till exempel genom ett garage under de hus som byggs.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Frågan ska avgöras på kommunfullmäktige torsdagen 15 oktober. Alliansen i Göteborg har tidigare varit splittrade av frågan då liberalernas Eva Flyborg och Axel Darvik varit negativa – de avstår nu från att rösta, skriver DN. Därmed ser det ut som att Alliansen och Socialdemokraterna tillsammans får röster nog för att driva igenom planerna.