Tre frågor.

2019-07-26 11:00
De senaste åren har det varit ett specciellt dåligt söktryck på lärar­programmen, berättar Anders Bohm vid GU.  Bild: Fredrik Persson/TT
De senaste åren har det varit ett specciellt dåligt söktryck på lärar­programmen, berättar Anders Bohm vid GU. 
Puffetikett
ETC Göteborg

Minskat söktryck på Göteborgs universitet

I dag är det sista svarsdagen för antagnings­beskeden till universitet och högskolor runt om i landet. ETC Göteborg har ringt upp Anders Bohm, sektionschef för antagningsenheten på Göteborgs universitet, för att få en fingervisning om hur söktrycket inför det kommande läsåret sett ut.

Hur har söktrycket varit i år jämfört med tidigare terminer?

– Vi kan se att det har minskat något de senaste åren vilket kan bero på olika faktorer. Bland annat ser vi att ungdomskullarna är mindre och att vi lever i en god konjunktur, som gör att de flesta kanske passar på att arbeta ett par år innan man bestämmer sig för att studera. Minskningen i sig är så pass låg att det inte oroar oss, däremot är det låga söktrycket till lärarprogrammet ett problem.

Hur ser det ut på programmen i år?

– I dag börjar vårt arbete på antagningsenheten med att sortera vilka som har tackat ja och sedan börjar vår handläggning av sena anmälningar, som håller på fram tills kursstart för att fylla programmen i största möjliga mån. Det vi vet från tidigare år är att de populära utbildningarna snabbt blir fulla, till exempel läkar- och psykolog­programmet. De senaste åren har det varit ett dåligt söktryck på lärarutbildningen, framförallt grundskole- och förskoleprogrammet. Om du har rätt behörighet är det i princip platsgaranti för de som söker den utbildningen.

Om man inte har sökt till någon utbildning men ångrar sig, har du något tips?

– Min rekommendation är att gå in på antagning.se eller att kolla upp kurserna och programmen på varje institution för att se efter hur det ser ut med platser. De som inte är fyllda efter fredag kommer att öppna för sen anmälan och där finns det chanser så länge man har rätt behörighet. Sedan finns det alltid ett nytt år.     Lisen Däldborg


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Sista svarsdagen

I dag måste alla svar till antagningsenheten ha registrerats senast klockan 24.00 från den som är antagen till program eller kurser i höst. Detta gäller även för reservplaceringarna som måste svara för att få behålla sin plats i kön.

I samband med kursstart den 2 september stänger sen anmälan för i år. Inför läsåret 2020 öppnar antagningen den 16 september och sista ansökningsdag är 15 oktober, det går dock att komplettera ansökan fram till december.

Ansökningar till Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola görs på antagning.se, där det även finns mer information om processen.