Nyheter.

2017-08-10 13:15
Bild: Håkan Bjärsdal

Max har koll på grundvattnet

Han sitter på knä på gräsmattan jämte cykelbanan ungefär vid korsningen Skolgatan, Södra Allégatan. Han skruvar på något i marken och däremellan antecknar han i en pärm. Vad pysslar han med?

Jo, Max Albinson, 20, är fältingenjör och håller på att mäta grundvattennivåer i Göteborg inför ett kommande bygge av Västlänken.

Det finns massor av mätställen runt om i stan, närmare bestämt cirka tusen stycken med allt från cirka 20 till några hundra meters mellanrum. Det ingår också ställen för att kolla portrycket – trycket i leran.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


 

– Just nu är jag ute på ”Hagarundan”. Nästa ställe är bara en bit bort i Allén, säger Max och pekar in mot centrum.

Han jobbar för Golder Associates, en global medarbetarägd organisation. De är inhyrda av Trafikverket som vill ha koll på att grundvattennivåerna är stabila.

Vid denna mätpunkt får han använda en mojäng med en manometer i toppen som mäter trycket i ett rör. Värdet verkar hålla sig stabilt sen förra mätningen.

Jag hänger på Max fram till nästa mätpunkt. Den ser annorlunda ut – ett rör som sticker upp en halvmeter ur marken. Här kan Max hissa ner något som ser ut som ett hederligt måttband med ett lod i ändan. Siffrorna visar dryga två meter ner till vattnet.

– Det är bara nån centimeters skillnad mot förra mätningen, konstaterar Max.

 

Bild: Håkan Bjärsdal

 

Han tog studenten förra året, gick natur, och har jobbat som fältingenjör i fem månader. På fritiden handlar det också om vatten.

– Våren 2019 ska jag och kompisarna köpa en segelbåt och ge oss iväg. Jorden runt, säger Max.