Nyheter.

2019-05-09 08:00
Bild: Cecila Andreasson
Puffetikett
ETC Göteborg

”Man kan ju göra det här var som helst”

Rogivande. Så beskriver Manne Strömbäck fågelskådning. Han är vice ordförande för Göteborgs ornitologiska förening som i eftermiddag bjuder in till spaning efter de flyttfåglar som nu återvänder till Sverige efter vintern.

Spana efter fåglar kan man egentligen göra var som helst, men det allra bästa stället för att titta på flyttfåglar i Göteborg är Torslandaviken, tycker Manne Strömbäck, vice ordförande för Göteborgs ornitologiska förening.

– Där finns en varierad miljö som gör att fåglarna stannar till där. Det ligger nära älvens utlopp och många fåglar väljer att flyga längs älven. En sjöfågel vill ju gärna flyga över vatten, det är där de känner sig trygga. Eftersom det är ganska exploaterat längs kusten i Göteborg så landar de om de hittar en sådan här oas.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Andra platser han rekommenderar är Hönö och Galterö, men då krävs lite mer utrustning än vad en nybörjare vanligtvis har.

Vad behöver man ha med sig på fågelskådning?

– Man behöver ha en kikare och en fågelbok. Det är egentligen allt. Man kan ju göra det här var som helst, fåglar finns ju runtomkring oss överallt. Nästa steg är ju att ta i beaktande årstid och tid på dygnet, för då plötsligt vet man vilka fåglar man kan förvänta sig att se.

Vilken flyttfågel ser du mest fram emot att se?

– Just nu är det en svår fråga. Jag tror att de redan har flugit förbi. Sångsvanarna är kul, för de kommer under en ganska kort tid, ett par veckor. De landar i torslandaviken och flyger vidare till Norrland, så de häckar ju långt upp.

Vad fick dig att fastna för fågelskådning?

– Det är ju egentligen naturupplevelsen. Det är svårt att förklara, men lugnet och att man är ute i naturen och använder sin hjärnkapacitet till att leta och titta och artbestämma gör att man kan slappna av när man är ute. Det är väldigt rogivande.