Nyheter.

2021-09-17 02:23
Martin Wannholt, partiledare för Demokraterna, utreds just nu för brott.  Bild: Sanna Arbman Hansing
Martin Wannholt, partiledare för Demokraterna, utreds just nu för brott. 
Puffetikett
ETC Göteborg

Maktstrid inom Demokraterna

Demokraternas kommunalråd Martin Wannholt misstänks för förskingring och utreds av åklagare. Samtidigt pågår en intern maktstrid där andra toppnamn vill bli av med Henrik Munck.

Enligt DN har kammaråklagare Bengt-Olof Berggren beslutat att en utredning ska inledas mot Demokraternas partiledare, tillika kommunal­rådet Martin Wannholt. Detta har föranletts av nio tidigare investerare ifrågasatt var investerade miljonbelopp tagit vägen. En tidigare polisanmälan lades ner, men åklagaren beslutade i måndags att ändra polisens beslut.

Martin Wannholts företag erbjöd investerare teakträ från Brasilien. Mellan 2004 och 2017 erbjöds investerare nyplantering på mark som ägdes av företaget Brasilteca och den polisanmälande investerare som satsat mest ska ha lagt in 8,5 miljoner kronor. Enligt DN har investerarna satt in pengar på Wannholts eget konto, men de ska sen inte ha förts över till det brasilianska bolaget.

Martin Wannholt förnekar oegentligheter och menar att teakodlingen drabbades av svåra vattenskador som också kostade hans egen familj miljoner.

Vid sidan av den rättsliga tvisten bubblar det också inom partitoppen. Enligt uppgifter till GP ska kommunalrådet Henrik Munck ha erbjudits två miljoner kronor i ett avgångsvederlag för att sluta.

Munck ska då ha skickat ut ett brev till partiets förtroende­valda och anställda där han menar att miljonerbjudandet är villkorat med att han bara ska förmedla en positiv bild av hur det är i Demokraterna och om varför han lämnar. Partiordförande Thomas Hedberg och Martin Wannholt ska ha kontrat med ett mejl om att styrelsen sedan december ansett att Henrik Munck ”behöver lämna partiet. Anledningen ska vara samarbetssvårigheter, vilket dementeras av Henrik Munck.

Han har getts en tidsfrist som sträcker sig över helgen, men igår sa Thomas Hedberg följande till GP:

– Det finns inga förut­sättningar för samarbete, naturligtvis.