Nyheter.

2017-07-13 10:15
Moderaterna hoppas att deras förslag om kameraövervakning i särskilt utsatta områden får stöd av Socialdemokraterna.  Bild: Fredrik Sandberg/TT
Moderaterna hoppas att deras förslag om kameraövervakning i särskilt utsatta områden får stöd av Socialdemokraterna.

M vill lägga 50 miljoner på kameraövervakning

Moderaterna vill satsa 50 miljoner kronor nationellt på kameraövervakning i särskilt utsatta områden. Göteborgsmoderaten Jonas Ransgård hoppas att förslaget får stöd av Socialdemokraterna.

Vad är det ni föreslår?

− Vi föreslår att polisen ska få resurser att sätta upp kameror i de särskilt utsatta områdena, där polisen har problem att upprätthålla svensk lag och utmanas av andra maktstrukturer.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


 

Jonas Ransgård är gruppledare för Moderaterna i kommunfullmäktige och vice ordförande i Kommunstyrelsen.  Bild: Lucas De Vivo
Jonas Ransgård är gruppledare för Moderaterna i kommunfullmäktige och vice ordförande i Kommunstyrelsen.

 

Varför föreslår ni detta?

− Enligt Brottsförebyggande rådets rapporter kan man med kameraövervakning förebygga brott och underlätta uppklarandet av brott, och man bidrar till en ökad upplevd trygghet. Och det leder ju till att människor i större utsträckning vågar röra sig fritt där de bor och verkar.

Vilken typ av platser är det ni tänker på?

− Framför allt allmänna platser som torg och större gångstråk.

Vad finns det för stöd för att kameror ökar tryggheten?

− I Sverige har vi ju rapporterna från Brottsförebyggande rådet. Sen finns det ju internationella erfarenheter också som pekar åt ungefär samma håll – att det har en väldigt begränsad effekt på att förebygga våldsbrott men däremot underlättar det uppklarandet, och så har det en effekt på att förebygga planerade stöldbrott.

Hur tänker du om avvägningen mellan trygghet och integritet?

− Jag tänker att den diskussionen ligger tio år efter verkligheten. I dag har ju var och varannan med sig en kamera i fickan och kan filma och sprida helt oreglerat på sociala medier, men när det gäller de här kamerorna så är det ju strikt reglerat hur materialet får sparas, hur länge det får sparas och vem som har tillgång till det. Så det är ju en helt annan nivå på hänsynen till integriteten.

Nu sitter ni ju inte i regeringsställning. Vilket gehör tror du att ni får från regeringen?

− Jag upplever att i alla fall Socialdemokraterna har flyttat sig väldigt mycket i trygghetsfrågorna på ganska kort tid, och säger i dag ja till förslag från oss som de sa nej till för bara ett halvår sedan. Så jag tror att det finns hyfsat goda utsikter att komma framåt här.

Alliansen i Göteborg hade liknande satsningar i sitt senaste budgetförslag. Vilket gehör fick ni för det?

− Vårt budgetförslag röstades ju ner i fullmäktige, så vi får plocka upp delar av det som enskilda förslag till hösten. Och då kommer den här satsningen vara med.

Har du fått några hintar om hur det kan gå?

− Vid tidigare kamerainitiativ i kommunen var Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ helt emot, medan Socialdemokraterna stöttade en del av förslagen som då gick igenom. Möjligtvis kan det vara en hint om att splittringen i det rödgröna laget på riksnivå i den här frågan också finns i kommunen.