Nyheter.

2017-11-09 08:36
Luai Shaban är en av de statslösa palestinier vars utvisning inte kan verkställas. Foto: Pernilla Stammler Jaliff
Luai Shaban är en av de statslösa palestinier vars utvisning inte kan verkställas.

Luai måste lämna Sverige – men kan inte

Hundratals statslösa palestinier befinner sig i limbo i Sverige, men inte för att de inte vill lämna landet – utan för att de inte kan.

– Mitt liv är miserabelt, säger Luai Shaban, statslös palestinier.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Luai Shaban är en av de statslösa palestinier som befinner sig i limbo i Sverige. Det innebär att han fått beslut om utvisning från Migrationsverket men att det land han utvisas till, Förenade arabemiraten, inte vill ta emot honom.

– Migrationsverket anser att jag kan ta mig tillbaka till Förenade Arabemiraten, att det inte ska vara några problem, säger Luai Shaban.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Luai Shaban är registrerad flykting av UNRWA, FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar. Luai Shabans föräldrar är ursprungligen från flyktinglägret Yarmouk strax utanför Damaskus, Syriens huvudstad. Yarmouk var tidigare hem åt över 100 000 palestinska flyktingar. Efter krigets utbrott 2011 är antalet flyktingar okänt.

Luai Shaban själv föddes i Saudiarabien men tvingades fly från landet 1990 på grund av Gulfkriget. Då begav han sig tillbaka till Syrien där han var bosatt fram tills 2007 då han hittade ett arbete i Förenade arabemiraten. Han arbetade där i fem år men tvingades lämna landet när hans arbetstillstånd upphörde att gälla.

– Jag hade då två valmöjligheter, antingen åka tillbaka till Syrien eller söka asyl i något annat land. Jag har exakt samma känsla nu som då, ångest, säger Luai Shaban.

Sedan dess har Luai Shaban varit på flykt och år 2014 tog han sig via Medelhavet, genom Europa tillslut till Sverige. Via tåg tog han sig till Göteborg där han sökte asyl. Efter nästan två års handläggningstid kom sedan beslutet – avslag och utvisningsbeslut till Förenade arabemiraten. Ett beslut som hittills inte kunnat verkställas.

– Jag har levt en lång tid i ovisshet, nästan allt är slut för mig. Mitt liv är miserabelt, säger Luai Shaban.

Inte ensam

Luai Shaban är inte ensam om att befinna sig i den här situationen. Det är ovisst exakt hur många personer som befinner sig i limbo men Palestinska Huset uppskattar att det rör det sig runt 400 individer. Luai Shaban får fortfarande dagersättning från Migrationsverket men flera personer vittnar om hur de efter 1 juni 2016 förlorat rätten till både bidrag och boende. Det har lett till en ohållbar situation där flera av dem arbetar på svarta marknaden, allt ifrån att dela ut reklam till att köra svarttaxi.

Statslösa palestinier som sökt asyl i Sverige men fått avslag har problem med att lämna landet. Detta då Migrationsverket utvisar dem till länder där de tidigare arbetat som exempelvis Förenade arabemiraten. Problemet uppstår i samband med att mottagarlandet inte tar emot dem. Hundratals statslösa palestinier har därför hamnat i juridiskt limbo, ett tillstånd där de varken har rätt att stanna eller har möjlighet att lämna. I förra veckan publicerade regeringen utredningen ”Uppehållstillstånd på grund av praktiska verkställighetshinder och preskription”, som kan komma att förändra situationen för statslösa palestinier i limbo.

– Praktiska svårigheter att återvända till ett land ska beaktas enligt utlänningslagen. Emellertid finns det en mycket strikt praxis kring detta från Migrationsöverdomstolen. Det måste finnas tydlig bevisning som styrker att det inte finns någon möjlighet att återvända, säger Pierre Karatzian vid Migrationsverkets presstjänst.

Läs mer om utredningen här.