Nyheter.

2017-08-08 09:15

LOV uppskjutet på obestämd tid

LOV kommer inte att införas under hösten, trots att det var planen. Hittills har inget politiskt besked kommit om det förfrågningsunderlag som krävs för att kunna gå vidare med införandet. Tidigast i slutet av augusti kan kommunens politiker klubba ett sådant.

När kommunfullmäktige 2015 röstade för införandet av Lagen om valfrihet i äldreomsorgen var det en stor ideologisk omställning mot kommunens tidigare linje i frågan om privatiseringar i välfärden. Anledningen till att den kunde gå igenom är att den styrande rödgrön, och då rosa, koalitionen inte har egen majoritet i kommunfullmäktige, utan är beroende av att SD eller Vägvalet inte röstar med Alliansen, vilket skedde vid denna omröstning.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


 

Sköts upp flera gånger

Under hösten var det meningen att Lagen om valfrihet, alltså den kommunala lag som öppnar för privata vinstdrivande aktörer, skulle införas i Göteborg. Men den är försenad. Detta eftersom kommunstyrelsen vid flera tillfällen skjutit upp beslut i frågan.

– Allt är försenat eftersom förfrågningsunderlaget som ska ligga till grund för vilka som kan bli godkända som utförare inte är taget av politikerna. Det händer inget där. Vi vet inte när det kan komma upp till beslut, säger Eva Rödsta, projektledare för LOV på stadsledningskontoret.

 

Inga konkreta bud

Det tidigaste möjliga datumet där kommunen kan besluta om LOV är den 23 augusti, då kommunstyrelsen sammanträder för första gången efter sommaruppehållet.

Det finns företag som har kontaktat kommunen för att fråga varför ingen information finns tillgänglig på hemsidan. Men det finns i dagsläget inga konkreta bud, eftersom det krävs ett förhandlingsunderlag som grund innan dessa kan inkomma.