Nyheter.

2017-10-11 05:00

Lokala partitoppar utmanas

Hos Moderaterna har Hampus Magnusson starkare stöd än Jonas Ransgård, medan Kristdemokraterna sluter upp bakom David Lega. På den rödgröna sidan utmanas Ulf Kamne om gruppledarposten av flera andra miljöpartister.

Ett knappt år före valet har kampen om de politiska uppdragen tagit fart. Men partierna i Göteborg har kommit olika långt i processen att vaska fram lämpliga kandidater – och de tillämpar olika typer av medlemsdemokrati.

Allra först startade nomineringsarbetet inom KD, som ordnade provval bland sina medlemmar redan i samband med partiets stämma i maj i år.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Medlemmarnas stöd för gruppledaren David Lega är stort. I provvalet till kommunen fick han nästan 60 röster fler än tvåan Kalle Bäck.

Föryngring och förnyelse

Även Moderaterna har haft provval och resultatet var klart i mitten av september. Precis som inför valet 2010 visade partiets medlemmar att de gärna vill se föryngring och förnyelse.

46-årige Jonas Ransgård, som varit kommunalråd och gruppledare för M i Göteborg sedan 2007, blev denna gång slagen med 35 röster av tolv år yngre Hampus Magnusson, som i dag är biträdande kommunalråd. Vid provvalet inför förra valet skilde bara fyra röster mellan de två.

MP:s Ulf Kamne. Foto: Catharina Fyrberg
MP:s Ulf Kamne.

I årets provval deltog drygt en fjärdedel av Moderaternas medlemmar. Nu väntar en process där valberedningen ska intervjua kandidaterna samt bedöma hur de skött sina uppdrag innan valsedlarna utformas.

– Vi väger in provvalet, men det är inte avgörande, säger Lisbeth Boëthius, valberedningens ordförande.

Bland riksdagskandidaterna fick nykomlingen David Josefsson, stadssekreterare och född på 80-talet, fler röster än Cecilia Magnusson och Hans Rothenberg, som båda är 55-plussare och erfarna riksdagsledamöter. Moderaternas näringspolitiske talesperson Lars Hjälmered, 40 år, vann provvalet till riksdagen.

I provvalet till regionen fick nestorn bland göteborgsmoderaterna, Johnny Magnusson, överlägset flest röster.

De moderata valsedlarna kommer slutligt att fastställas av en nomineringsstämma den 18 november.

– Vi har många nya som är intresserade av politiska uppdrag. Det är tydligt att vi är inne i ett generationsskifte, säger Lisbeth Boëthius.

L har provval i november

Det tredje allianspartiet i Göteborgs kommunfullmäktige har inte kommit alls lika långt i processen att sätta ihop listor inför nästa års val.

Liberalerna har under sommaren uppmanat såväl medlemmar som allmänheten att nominera personer som de vill se som företrädare för partiet.

Jonas Ransgård, Moderaterna.
Jonas Ransgård, Moderaterna.

När dessa personer kontaktats kommer ett provval att ordnas under de två första veckorna i november, men det dröjer ända till partiets nomineringsstämma den 27 januari innan Liberalerna spikar sina valsedlar.

Emma Nohrén fick flest röster

Av de rödgröna partierna är det bara MP som har provval. Denna gång deltog bara omkring tio procent av medlemmarna i Göteborg.

Fem miljöpartister aviserade då att de var intresserade av en topplats i kommunen och gav därmed en signal om att de gärna vill bli gruppledare efter nästa års val. Förutom Ulf Kamne fanns här Michael Zurowetz, Henrik Munck, Tina Wallenius och Ronnie Ljungh.

Provvalet till kommunen vanns av Ulf Kamne, följd av Karin Pleijel och Emmali Jansson, medan Tony Johansson från Mellerud, ersättare i regionstyrelsen, kom på första plats i provvalet till regionen.

Flest röster i MP:s provval till riksdagen fick Emma Nohrén, marinbiolog och tidigare akvariechef för Havets hus i Lysekil. Sedan 2014 sitter hon i riksdagen som företrädare för Bohuslän.

På andra plats kom Åse-Lill Törnqvist, förste vice ordförande i kommunfullmäktige och tidigare ordförande för MP i Göteborg, följd av partiets nuvarande ordförande Anna Sibinska.

Både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har nomineringsprocesser där medlemsmöten spelar stor roll. Under hela vintern pågår det interna arbetet med att vaska fram kandidater till partiernas valsedlar, som fastställs vid distriktsårskonferenser i mars (V) respektive april (S).

Inom Feministiskt initiativ finns en valberedning som kommer att föreslå en lista för ett medlemsmöte i februari eller mars.

Även Sverigedemokraterna spikar sina listor först i vår, vid ett årsmöte 10-11 mars. Enligt SD:s ordförande Jörgen Fogelklou diskuteras nu hur riksdagskandidaterna ska utses – som tidigare av partiledningen eller av partiet lokalt.

Inom Vägvalet har valberedningen nyss börjat sitt arbete. Partiets ordförande Claes Westberg förklarar att valsedlarna kommer att fastställas vid ett möte den 15 december i år.