Nyheter.

2019-05-15 08:20
David Lega (KD) är optimistisk inför EU-valet.  Bild: Elina Bratt Lejring
David Lega (KD) är optimistisk inför EU-valet.
Puffetikett
ETC Göteborg

Lega: Enligt alla mätningar kommer jag in

Göteborgaren David Lega (KD) lägger en stor del av sin vakna tid på att ta sig in i Europaparlamentet. Om partiets opinionssiffror står sig så kommer han troligen att lyckas.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Efter höstens kommunval gick kristdemokraten David Lega från att vara ordinarie kommunalråd till att bli ersättare. Nu har hans politiska karriär skiftat fokus och han har siktet inställt mot Europaparlamentet.

– Jag har brunnit för internationella frågor i hela mitt liv. Jag är intresserad av barnrätt och internationell rätt och en av de viktigaste uppgifter som EU har är att främja fred. Så när jag fick frågan från mitt parti var det lätt att säga ja, säger han.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Han står som nummer två på partiets valsedlar efter den före detta KDU-ordföranden Sara Skyttedal. Partiet får 10 procent av rösterna i DN/Ipsos senaste opinionsmätning vilket skulle innebära en rejäl ökning från det förra EU-valet då de slutade på 5,9 procent. David Lega har med andra ord goda förhoppningar om att knipa en plats i Europaparlamentet.

– Enligt alla opinionsmätningar kommer jag in, men jag trodde inte på de dåliga siffrorna förra gången så jag vågar inte lita på de bra siffrorna nu, säger han.

Aktiv i åtta år

David Lega har varit aktiv inom kommunpolitiken i åtta år. En erfarenhet han skulle ta med sig till EU-nivå är förmågan att samarbeta med partier på andra delar av den politiska skalan.

– I Göteborg har jag haft goda relationer med till exempel Socialdemokraterna och Vänsterpartiet även om vi tycker helt olika i många frågor. Det känns viktigt att ta med sig i det internationella arbetet, att prata med alla och se vad man kan komma överens om, säger han.

Flera lokala Fi-kandidater

Andra göteborgare som kandiderar i valet är europaparlamentarikern Malin Björk som toppar Vänsterpartiets lista och lokalpolitikern Gustaf Göthberg som står som femte namn på Moderaternas lista. Soraya Post och Stina Svensson toppar Feministiskt initiativs valsedlar. Det sistnämnda partiet hade stark medvind inför förra EU-valet och överraskade många när de fick ett mandat. Nu visar opinionssiffrorna att de riskerar att behöva lämna Europaparlamentet.