Nyheter.

2021-03-10 09:24
Enligt Stadsmissionen finns det tjejer i Göteborg som stannar hemma när de saknar skydd, stoppar toapapper eller tyg i trosorna, eller tvingas använda samma binda längre än önskvärt.  Bild: Jessica Gow/TT
Enligt Stadsmissionen finns det tjejer i Göteborg som stannar hemma när de saknar skydd, stoppar toapapper eller tyg i trosorna, eller tvingas använda samma binda längre än önskvärt. 
Puffetikett
ETC Göteborg

Larm om mensfattigdom bland unga i Göteborg

Unga tjejer i Göteborg har inte råd med mensskydd – det slår stadens stadsmission nu larm om.

Det finns unga tjejer i Göteborg som inte har råd att köpa mensskydd. Detta enligt Göteborgs Stadsmission som nu lanserar en kampanj för att uppmärksamma problemet. Enligt organsationen finns det tjejer som stannar hemma när de saknar skydd, stoppar toapapper eller tyg i trosorna, eller tvingas använda samma binda längre än önskvärt.

– När unga personer missar aktiviteter eller stannar hemma från skolan för att de saknar mensskydd riskerar vi att utanförskapet och utsattheten i denna grupp ökar. Så kan vi inte ha det, säger Eva Barron, metodutvecklare på Göteborgs Stadsmission i ett pressmeddelande.

Organisationen möter varje månad tjejer som är osäkra på om de kommer att ha mensskydd. ”Ibland har jag mens i en tid där det inte finns mer pengar. Då får jag hitta på andra lösningar, som att använda trasor eller toalettpapper”, ska exempelvis en ung tjej ha sagt när hon vände sig till organisationen för att söka hjälp. Många av tjejerna ska ha uttryckt en oro och stress över situationen.

– Att få sina grundläggande behov tillgodosedda är inte bara viktigt för att lindra den akuta situationen utan också för att möjliggöra för en god hälsa och en positiv utveckling långsiktigt. När den unga är trygg med att det finns mensskydd varje månad kan fokus läggas på skolarbete och annat som minskar risken för fortsatt utsatthet, säger Eva Barron.

Organisationen har sedan tidigare en kampanj som heter Mensfadder där givare betalar för ett frivilligt antal paket mensskydd varje månad. Frågan om staten eller kommunen borde erbjuda unga gratis mensskydd har blivit aktuell den senaste tiden efter att Skottland som första land beslutade att införa detta i slutet av förra året. Det rödgrönrosa blocket i Göteborg vill att tjejer i stadens grund- och gymnasieskolor ska få gratis mensskydd och hade med det som en punkt i sitt budgetförslag för 2021. Men i Alliansens budget, som var den som klubbades igenom, fanns det inget sådant förslag.