Nyheter.

2020-07-31 15:00
Problemen med trängsel ökar i takt med gästernas promillehalt.  Bild: Adam Ihse/TT
Problemen med trängsel ökar i takt med gästernas promillehalt. 
Puffetikett
ETC Göteborg

Länsstyrelsen slår larm om ökad trängsel i semesterorter

Det är i kommuner längs Västkusten och vid Värnern med många sommargäster som trängseln har ökat.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Flera kommuner rapporterar om att Folkhälsomyndighetens rekommendationer inte följs och att människor trängs på restauranger, krogar, bryggor och andra samlingsplatser. Svenskarna börjar uppenbarligen tröttna lite grann på att leva efter coronaregler”, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

– Jag har full förståelse för att det är tröttsamt med distanseringen och att man vill koppla av. Men smittspridningen ökar i Europa igen och det kommer troligen en andra våg i Sverige. Vi vet inte hur stor den är eller när den kommer, men det gäller att vara förberedd, säger Lena Malm vid länsstyrelsen, till tidningen GP.

I pressmeddelandet skriver länsstyrelsen att problemen på krogar och restauranger ökar i takt med gästernas promillehalt och att det är individer som står för bristerna, inte näringar och verksamhetsutövare som man menar tar sitt ansvar.

– När man dricker alkohol blir det svårare för restaurangägaren att tala med sina gäster om vikten av att hålla avstånd. Det är bekymmersamt när folk blir fulla, då har de svårare att lyssna, säger Lena Malm till GP.

Enligt henne är det viktigt att inte sluta följa rekommendationerna bara för att smittan i samhället dalar.

– Jag förstår att man tänker att man kan koppla av när man får dessa rapporter. Vi har bra siffror just nu, men vi kommer troligtvis att hamna i ett sämre läge igen. Så det gäller att hålla i, tvätta händerna, hålla avståndet och resa ansvarsfullt.