Nyheter.

2017-08-10 12:00
"För den som är sjuk eller arbetslös räcker det sociala skyddet inte till. Behöver du tusen kronor kan sms-lån eller pantbanken ibland vara enda möjligheten", säger Rickardo Soza.   Bild: Maria Steén
"För den som är sjuk eller arbetslös räcker det sociala skyddet inte till. Behöver du tusen kronor kan sms-lån eller pantbanken ibland vara enda möjligheten", säger Rickardo Soza.

Lånen hos pantbankerna blir allt större

Pantbanken är inte bara en nödlösning för den som är i akut behov av mindre summor. Nu lämnas allt fler dyra lyxartiklar in på pantbanken – och storleken på lånen ökar.

Läs också: "Ska vi få stopp på lönefesten måste räntan höjas"

– Vi har slagit nya rekord under juli, säger Peter Sundström, vd för Pantbanken Sverige och ordförande i Svenska Pantbanksföreningen.

Pantbanken Sverige ökade sin lånestock från 221 kronor till 237 miljoner kronor på ett år. Totalt lånade pantbankerna i Sverige ut 1,7 miljarder under 2016. Peter Sundström uppskattar att siffran kommer att stiga till 1,85 miljarder i år.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


 

Men det är inte låntagarna som har blivit fler utan storleken på lånen som har ökat. Det har också spekulationsköpen gjort.

– Det kommer in mycket Rolexklockor och andra dyra märkesvaror nu. De har ett högt andrahandsvärde så det är inte ovanligt att folk köper något på våra auktioner för att sedan lämna in det direkt och ta ett nytt lån, säger han.

Peter Sundström ser trenden som ett tecken på en ökande tillgångsinflation där värdet på det som kan investeras i ökar samtidigt som vanliga priser ligger still.

– Utvecklingen följer aktie- och fastighetspriserna. Det märks att det är högkonjuktur. Folk lånar mer och mer nu, säger han.

 

Bild: Maria Steén

 

Ingen skuldfälla

Även hos Sefina pantbank på Rosenlundsgatan i Göteborg märker man ett ökat inflöde av dyra märkesvaror. Samtidigt är det fortfarande hit många går för att ta små lån – trots konkurrens från sms-låneföretag, som lockar med allt snabbare och enklare cash.

– Många vet inte hur en pantbank funkar. De tycker att sms-lån verkar smidigare men tänker inte på risken att få betalningsanmärkning om de inte kan betala i tid. Hos oss kan du aldrig hamna i den skuldfällan eftersom du lånar på säkerheten. Att varan säljs på auktion är det värsta som kan hända. Sedan är man kvitt, säger Victor Sjöberg, butikschef.

 

Mobiltelefoner men inte päls

Guld, smycken, teknik, instrument och dyra klockor – det mesta av värde som ryms inom pantbankens väggar går att låna på. Men det finns undantag. Dyrare konst kräver värderingskvitto. Fordon, fastigheter, päls, elfenben och vapen tar man inte emot alls.

– Det händer att folk kommer in med skjutvapen. Men det är verkligen det sista man vill se på en pantbank! Då får man be dem packa ner det fort igen, säger Victor Sjöberg.

En gång tog han emot en uppblåsbar räddningsflotte.

– Ofta har folk saker hemma som de inte tänker på. Det gäller bara att tänka lite kreativt. Nästan allt går att låna på, det är bara frågan om hur mycket, säger han.

 

Bild: Bertil Ericson/TT

 

Nödlösning för många

På Olof Palmes plats ligger Swedbanks kontor nästan vägg i vägg med Pantbanken Järntorget. Rickardo Soza, 37, står med en nummerlapp i handen. Han kikar på smycken och gitarrer i skyltfönstret. Fyra nummer kvar tills det är hans tur i kön på Swedbank.

– Många har aldrig haft ett fast jobb. För den som är sjuk eller arbetslös räcker inte det sociala skyddsnätet till. Behöver du tusen kronor kan sms-lån eller pantbanken i bland vara enda möjligheten eftersom du inte får lån någon annanstans, säger han.

I dag utbildar han sig till hovslagare i Lerum men minns tidigare perioder i livet.

– Jag har levt så själv och vet hur svårt det är att slita sig loss. Hade jag inte haft mina föräldrar så hade jag också fått gå till pantbanken. Jag är så lycklig att jag har kommit ur det nu, säger Rickardo Soza.

Pantbanken

Det finns drygt 20 pantbanksföretag med ca 60 lånekontor i Sverige. I Göteborg finns sex stycken.

Konkurrensen påverkar bankernas räntor.

Man får göra avdrag i sin deklaration för ränta som betalas hos en pantbank.

Varan är den enda säkerheten för lånet hos pantbanken. Ingen kreditupplysning tas.

Varje år går 250 000 svenskar till en pantbank.

Totalt lånade pantbankerna i Sverige ut ca 1,7 miljarder kr under 2016.

Genomsnittslånet var ca 5 000 kr.

90 procent hämtar tillbaka sina inlämnade saker.

Efter tre månader säljs det som inte hämtas ut på auktion i Stockholm.

Blir det ett överskott på försäljningen har kunden laglig rätt att få överskottet. Säljs varan för mindre än vad den pantades för står pantbanken för mellanskillnaden.

Ett överskottsbrev skickas ut till kunden. En vara måste gå på auktion innan den får säljas, eller smältas ner, av pantbanken.

 

Tillgångs-inflation

Priser på exempelvis fastigheter och aktier stiger kraftigt på grund av låg ränta.

Priset på varor, prylar, mat, olja och energi påverkas inte.

Detta driver upp en överdriven konsumtion som delvis är lånefinansierad.

Källa: Pantbanksföreningen och professor emeritus Lars Jonung.