Nyheter.

2019-09-11 11:05
  • Enligt landsbygdsminister Jennie Nilsson planeras inga nationella åtgärder för Västerhavets fiskbestånd.  Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT
    Enligt landsbygdsminister Jennie Nilsson planeras inga nationella åtgärder för Västerhavets fiskbestånd.
  • Jennie Nilsson, S. Foto: Annelie Moran
    Jennie Nilsson, S.
Puffetikett
ETC Göteborg

Landsbygdsministern: Sannolikt skärps fiskekvoter

Nu förhandlar EU-länderna om hur mycket fisk som ska få plockas upp nästa år och det är sannolikt att kvoterna krymps. Det tror landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) som besöker havsforskningsrådets konferens i Göteborg i veckan.

– Mycket tyder på att det kan bli nedjusterade nivåer, säger hon.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Sedan den 24 juli råder ett fiskeförbud för torsk i Östersjöns södra delar. Förbudet kom efter att Ices, internationella havsforskningsrådet, publicerade en rapport i våras som visade att havet mår sämre än befarat och torskbeståndet är i så dåligt skick att det riskerar att kollapsa.

Om cirka en månad väntar beslut om nästa års kvoter.

I veckan var landsbygdsminister Jennie Nilsson, med fiskenäringen som ett av sina ansvarsområden, på plats under rådets havskonferens i Göteborg. Efter att ha hälsat en folkmassa med internationella havsforskare välkomna berättar hon i en av Svenska mässans foajéer att fiskeförbudet var en väntad reaktion på forskningsresultaten.

– Kommissionen vidtog en nödåtgård som är väldigt ovanlig. Men det visar också hur allvarligt man ser på situationen för torsken i Östersjön, säger hon.

”Kommer inleda förhandlingar”

Även ålfiske är förbjudet under tre månader den här hösten, efter EU-beslut, och för två år sedan begränsades också hummerfisket i svenska vatten. Men om det blir ytterligare arter som stoppas inom kommersiellt fiske är ännu oklart.

– Vi kommer att inleda förhandlingarna nu när det gäller nästa års kvoter. Min ingång är att vi ska vara lyhörda för de rekommendationer som främst Ices lämnar.

Hon tillägger:

– Det finns inget som indikerar fler totala stopp, som jag har kunnat bedöma så här långt. Men däremot kan det vara så att man reglerar kvoter, både uppåt och nedåt. Men det är nedåt som får störst effekt. säger Jennie Nilsson.

Skarpsill och strömming har lyfts som andra arter som kan komma att fredas.

– Vi kommer att börja förhandla och vi kommer från svensk sida ta stor hänsyn till de rekommendationer som finns och mycket tyder på att det kan bli nedjusterade nivåer.

Fiskebestånden hotade

En rad fiskbestånd mår dåligt även i Västerhavet. Utöver torsken finns även kommersiellt viktiga arter som kolja och piggvar på den röda listan. Men i dagsläget förlitar sig Jennie Nilsson på EU:s åtgärder.

– Jag har ingen ambition att föreslå några nationella åtaganden. När det gäller Västerhavet och Östersjön så har jag egentligen samma ingång, att titta väldigt mycket på de vetenskapliga rekommendationerna, sen blir det en förhandling tillsammans med de andra länderna.

Har stoppats i Östersjön

Torskfisket har stoppats i tre områden i södra Östersjön. Svenska kustremsor som berörs återfinns främst i Skåne och Blekinge. Och där har torskfiskeförbudet efter bara cirka en månad redan påverkat fiskenäringen. Jennie Nilsson har de senaste veckorna besökt drabbade företag.

– Det är uppenbart att näringen och politiken har ett gemensamt intresse av att säkerställa att vi har långsiktigt hållbara bestånd. Jag tror också att vi gemensamt ser de problem som finns för torskbeståndet. Samtidigt får det stora konsekvenser för näringen, säger hon.

Kan bli kompensation

Likt jordbrukare som drabbades hårt av förra årets torka kan det bli tal om kompensation även till aktörer inom fiskerinäringen. Men hur den kan komma att se ut vill Jennie Nilsson ännu inte kommentera.

– Vi tittar på olika åtgärder för hur man ska hantera situationen och min ambition är att man ska försöka ta ett bredare grepp och hantera både kort och långsiktiga åtgärder.

Vilken roll ska Sverige ha i frågan i EU, pådrivande eller avvaktande?

– Vi kommer följa de beslut som fattas, oavsett vilka de är. Sverige har varit ganska pådrivande i de här diskussionerna så tillvida att vi tycker att det är viktigt att man har vetenskaplig grundade beslut.