Nyheter.

2020-10-27 15:35
Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.
Puffetikett
ETC Göteborg

Kraftig ökning av covid-19-fall i regionen

Antalet bekräftade fall av covid-19 är nästan dubbelt så många under vecka 43 som föregående vecka.

– Det är en generell ökning i hela regionen, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare, i ett pressmeddelande.

Under vecka 43 bekräftades 1 371 nya fall av covid-19 – mer än dubbelt så många som veckan innan. Smittan finns i hela regionen men i Göteborg med kranskommuner är smittan som mest markant, uppger Västra Götalandsregionen.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Jag kan inte nog poängtera de allmänna rekommendationerna. Stanna hemma vid minsta förkylningssymtom, provta dig, håll avstånd till andra, undvik större sociala sammanhang, res inte kollektivt om du inte måste och försök arbeta hemifrån om du kan, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

Även behovet av sjukhusvård har ökat – i går måndag vårdades 64 patienter på sjukhus och det är det högsta antalet sedan slutet på juli.

Från Göteborgs stad kommer också varningar om ökad smitta i de egna verksamheterna. Smittan finns på fem äldreboenden, ett fåtal fall i hemtjänsten och på gruppboenden inom funktionshinder. Jämfört med i våras uppger stadens ansvariga att de är bättre förberedda.

– Vi vet vad vi ska göra, vi jobbar proaktivt och har en bättre kunskap nu än i våras om hur vi begränsar smittan, det säger Katarina Meuller, sektorchef för äldreomsorg samt hälso- och sjukvård i Lundby till tidningen Vårt Göteborg.

I Lundby finns det just nu finns ett utbrott på äldreboende.