Nyheter.

2017-08-09 10:45
Ann-Marie Ekengren, utbildningsansvarig vid statsvetenskapliga institutionen, upplever att fuskandet har ökat de senaste åren.  Bild: Göteborgs universitet
Ann-Marie Ekengren, utbildningsansvarig vid statsvetenskapliga institutionen, upplever att fuskandet har ökat de senaste åren.

Kommunpolitiker fuskade på tenta

Socialdemokraternas kommunalfullmäktigeledamot Alma Handzar kommer inte få fortsätta sina studier vid Göteborgs universitet i höst. Anledningen är att hon fuskade på en tenta, rapporterar GT.

I våras läste Alma Handzar (S) kursen ”Demokrati i teori och praktik” vid Göteborgs universitet. Vid ett tillfälle lämnade hon in en hemtenta där svaren var mycket lika en tidigare elevs inlämnade text och Statsvetenskapliga institutionen anmälde ärendet till disciplinnämnden. De slog fast att vissa textstycken var alltför lika den andra studentens inlämnade arbete och beslutade att hon ska stängas av från all undervisning under höstterminens första sex veckor.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8Alma Handzar sitter i kommunfullmäktige och representerar dessutom partiet i Angereds stadsdelsnämnd. Tidigare var hon vice ordförande i SSU Göteborg. Hennes förklaring är att hon råkade lämna in fel version av sin text där även andra studenters textdelar fanns med.

– I och med att det skickades in blir det plagiat. Självklart förstår jag att Disciplinnämnden reagerar och det ska de ju göra. Men det var verkligen inte min avsikt och jag har aldrig varit med om det tidigare, säger Alma Handzar till GT.

 

Upplever att fuskandet ökar

Till samma tidning säger statsvetenskapliga institutionens utbildningsansvariga Ann-Marie Ekengren att fuskandet har ökat de senaste åren.

– Min bild sträcker sig bara två år tillbaka i tiden, sedan jag började på den här posten, och det är den känslan jag har efter att ha jobbat med de här frågorna. Och även de som arbetat med detta tillbaka säger att det är en ökande trend, säger Ann-Marie Ekengren till GT.

Lokal statistik visar att antalet ärenden i disciplinnämnden ökar. En student som åkt fast för att ha fuskat kan bli avstängd i upp till sex månader och får inte delta i undervisning eller vistas i universitets undervisningslokaler.