Nyheter.

2020-01-23 10:40
Tredje Långgatan är gågata om somrarna.  Bild: Sanna Arbman Hansing
Tredje Långgatan är gågata om somrarna.
Puffetikett
ETC Göteborg

Kommunfullmäktige röstar om klimatnödläge – och Lisebergs framtid

I dag sammanträder kommunfullmäktige, som fungerar som Göteborgs riksdag. Här är några förslag de ska ta ställning till.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Lisebergs expandering

Lisebergs hotellförsäljning. För att finansiera sin stora satsning på familjehotell och vattenland vill Liseberg sälja sitt hotell på Heden. Värdet uppskattas till 312 miljoner kronor. Idag ska politikerna godkänna att det kommunala bolaget Higab får köpa över fastigheten. Kommunens plan är att fortsätta driva hotell i lokalerna tills de bestämt hur Heden ska utformas framöver.

Klimatnödläge?

Det som startade som ett Göteborgsförslag från allmänheten har i kväll letat sig in i kommunfullmäktige. Av allt döma ser det inte ut som att Göteborgs kommunfullmäktige kommer att rösta för att utlysa något klimatnödläge, då Alliansen gjort det tydligt att de är emot. I kommunstyrelsen i december ställde sig endast V och MP bakom förslaget.

Neutrala bönerum för äldre

Vänsterpartiets kommunalråd Daniel Bernmar har föreslagit att alla kommunens äldreboenden ska ha särskilda rum för bön och reflektion. Idag finns kristna andaktsrum på vissa boenden och Bernmar menar att de borde neutraliseras så att även människor med andra trosuppfattningar ska känna sig välkomna. Hittills har bara Miljöpartiet stöttat hans förslag så allting talar för att det kommer att röstas ner.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Sommargågator

Att förbjuda bilar på vissa gator har blivit lite av en hjärtefråga för Miljöpartiet i Göteborg. Nu föreslår partiet att kommunen ska inrätta fler sommargågator och även testa utanför innerstaden. Två förslag är Brahegatan i Gamlestaden och Herkulesgatan i Brämaregården. Vänsterpartiet och Socialdemokraterna har ställt sig bakom förslaget.

Fria besök på återvinningscentralerna

Björn Tidland (SD) vill att de avgiftsfria besöken på återvinningscentralerna ska utökas från sex till tolv stycken om året. Han vill också att kommunen ska informera invånarna om att det är bra att återvinna. De andra partierna har sagt att de kommer att avslå motionen. De tycker att den är bristfällig och onödig, eftersom Alliansen redan avsatt pengar för att besöken ska bli gratis under 2020.

Rivningen av Gårdstensskolan

Redan för tre år sedan upptäcktes att byggnaden hade stora problem med fukt, mögel och läckande tak. Eleverna evakuerades och det bestämdes att skolan skulle jämnas med marken. Sedan dess har ärendet skvalpat omkring i lokalpolitiken eftersom en rivning innebär en dyr engångskostnad. Socialdemokraternas kommunalråd Viktoria Tryggvadottir Rolka menar att de tomma skollokalerna skapar otrygghet i området. På dagens möte ska hon fråga kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) vad han ska göra för att säkerställa att skolan rivs under 2020.