Nyheter.

2017-11-13 09:04
Ilmar Reepalu presenterar ett delbetänkande av välfärdsutredningen under en pressträff i Rosenbad i Stockholm. I dagsläget finns dock ingen majoritet i riksdagen som stödjer förslaget, och opinionsmätningarna pekar inte mot en annan situation efter valet. Foto: Jonas Ekströmer / TT
Ilmar Reepalu presenterar ett delbetänkande av välfärdsutredningen under en pressträff i Rosenbad i Stockholm. I dagsläget finns dock ingen majoritet i riksdagen som stödjer förslaget, och opinionsmätningarna pekar inte mot en annan situation efter valet.

Kommunen utreder vinstreglering i välfärden

Hur påverkas Göteborg om vinsterna i välfärden stoppas? Det är frågan i den utredning Kommunstyrelsen tillsatt. Men beslutet väcker kritik från vänsterflanken och syftet ifrågasätts.

Vad skulle ett införande av de förslag som Ingmar Reepalu presenterade i sin utredning om vinster i välfärden få för effekter för Göteborgs kommun? Det ska stadsledningskontoret nu utreda, efter att ett förslag från Alliansen gått igenom i kommunstyrelsen.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– De fristående verksamheterna i Göteborg kommer inte bara kunna fortsätta som vanligt om det här förslaget går igenom. Det finns en påtaglig risk att många av dem får stänga och det måste vi ha förberedelse för, säger Jonas Ransgård (M).

Det är dock inte troligt att Reepaluförslaget går igenom. Det finns i dagsläget ingen majoritet i riksdagen som stödjer förslaget, och opinionsmätningarna pekar inte mot en annan situation efter valet.

Är det inte slöseri med kommunens resurser att utreda en fråga som inte kommer att bli verklighet?

– Jag tror att det är viktigt att Göteborgarna får veta konsekvenserna om det här skulle bli av. Nu använder man den i debatten som ett slagträ och hävdar en massa saker från den rödgröna sidan och hävdar att det inte kommer få konsekvenser, men man har ju inte utrett det, säger Helene Odenjung (L).

Helene Odenljung.
Helene Odenljung.

Även Jonas Ransgård menar det är rimligt att redan nu ta reda på vad en vinstreglering skulle få för effekt i Göteborg.

– Det är ett onödigt risktagande att spekulera i vad riksdagen ska komma att besluta.

Men Daniel Bernmar, kommunalråd för Vänsterparitet sågar beslutet om utredningen längs fotknölarna.

– Göteborgs ledande tjänste-personer ska alltså sitta och utreda konsekvenserna av en SOU, inte ett lagförslag eller förslag som lagts på riksdagens bord. Jag tycker nog man kan sammanfatta det som pajasfasoner från Alliansens sida. Det här är en av de märkligaste saker den här Kommunstyrelsen röstat igenom, säger Daniel Bernmar.

Daniel Bernmar.
Daniel Bernmar.

Även hans koalitionskollegor från Miljöpartiet och Socialdemokraterna är kritiska till att utreda effekterna av Reepalu-utredningen.

– Jag förstår inte poängen och ser inte vad det är som vi ska kunna komma fram till med hjälp av den här utredningen.