Nyheter.

2019-11-07 22:25
Minna Karlsson och Emma Axberg studerar sitt första år som internationell kulturprojektledare på Kulturverkstan. Som en del av utbildningen arrangerar de festivalen på lördag.  Bild: Lisen Däldborg
Minna Karlsson och Emma Axberg studerar sitt första år som internationell kulturprojektledare på Kulturverkstan. Som en del av utbildningen arrangerar de festivalen på lördag.
Puffetikett
ETC Göteborg

Klimatfestival vill lära ut hållbarhet i praktiken

Går det att älska mode och samtidigt leva hållbart? Det var en av frågorna som Minna Karlsson och Emma Axberg ställde sig när de bestämde sig för att arrangera en gratis endagsfestival på temat social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet.

Bland unga finns ett stort klimatengagemang och en vilja, men ibland saknas verktygen. Det vill festivalen Win Win Future Festival ändra på. På lördag bjuds Göteborgs unga in till en gratisfestival om hållbarhet i praktiken.

– Festivalen behandlar tre typer av hållbarhet på olika sätt, genom workshops och föreläsningar. Vi vill bredda synen på vad hållbarhet är och ju mer man sätter sig in i ämnet förstår man att det inte går att skilja dem åt, berättar Emma Axberg.

Fokus ligger på att inspirera och hjälpa varandra att hitta sätt för att leva hållbart. Problemet ligger oftast inte i engagemanget eller viljan, förklarar Emma Axberg, utan att man saknar rutiner.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Unga är otroligt engagerade i hållbarhetsfrågor men vi vill ge folk verktyg för att börja leva hållbart i praktiken. Viljan finns redan där men man kanske famlar, säger hon.

Under festivalen är tanken att man ska få hjälp med just det. Aktivister från F/act Movement, ett initiativ för en hållbar modeindustri, kommer för att berätta om hur ett köpstopp av nyproducerade kläder ändrade deras syn på mode. Genom att göra om, låna och dela vill de uppmuntra till ett hållbarhetstänk i en bransch som i dagsläget är en större påfrestning för miljön än flygindustrin.

Fruktmassa, kaffesump och överblivet korn kommer att bli nya maträtter i en workshop av Food Lab, där deltagarna lär sig hur man på bästa sätt kan motverka matsvinn. Som man dessutom får provsmaka. Att mat och kläder är två centrala teman för festivalen är ingen slump. Det är faktorer som unga i dag känner att de själva har makt över och kan påverka, berättar Minna Karlsson.

– Vi vill skapa ett hoppfullt rum som inspirerar och ger pepp till att leva mer hållbart, för det är viktigt att vi förstår att vi inte är ensamma. Vi är ett stort kollektiv som arbetar för förändring och det vill vi att besökarna ska känna.