Nyheter.

2020-01-28 08:34
 • Sedan julhelgen har avdelningen för självskadebeteende varit stängd och patienterna har flyttats till andra enheter. Bild: Jonas Dagson/TT
  Sedan julhelgen har avdelningen för självskadebeteende varit stängd och patienterna har flyttats till andra enheter.
 • Peer supportern Cathrine Hagman Holmen (till vänster) och enhetschefen Nina Pedersen (till höger). Fotot togs när avdelningen för själv­skadebeteende öppnade i höstas. Bild: Press
  Peer supportern Cathrine Hagman Holmen (till vänster) och enhetschefen Nina Pedersen (till höger). Fotot togs när avdelningen för själv­skadebeteende öppnade i höstas. 
 • Jessica Andersson tycker att avdelningen är ett bra initiativ av Västra Götalandsregionen och är besviken över att den behövt stänga. Bild: Press
  Jessica Andersson tycker att avdelningen är ett bra initiativ av Västra Götalandsregionen och är besviken över att den behövt stänga.
Puffetikett
ETC Göteborg

Kaosartad start för ny självskadeavdelning – tvingades stänga efter fem månader

Det har bara gått ett halvår sedan Sahlgrenska öppnade sin specialistavdelning för patienter med livshotande självskadebeteende – den enda i sitt slag i landet. Under julhelgen stängde avdelningen plötsligt och patienterna skickades till andra avdelningar.

– Vi har haft en väldigt turbulent och kaotisk tid sedan vi öppnade, säger vårdenhetschefen Nina Pedersen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det har knappt gått sex månader sedan Sahlgrenska universitetssjukhuset öppnade en avdelning för personer med allvarliga självskadebeteenden. Avdelningen är den första i landet och den var både omtalad och efterlängtad bland patienterna. För att komma till avdelning 369 på Östra sjukhuset ska man ha ett livshotande och upprepat självskadebeteende. Många har även ätstörningar och missbruk eller är utåtagerande och våldsamma.

Stormig start

Men uppstarten har varit stormig. Sedan julhelgen har avdelningen varit stängd och patienterna på andra enheter. Anledningen är att arbetsmiljön har varit mycket ansträngd.

– Vi har haft en väldigt turbulent och kaotisk tid sedan vi öppnade. När man startar någonting nytt får man förvänta sig utmaningar och svårigheter, så egentligen är det inget konstigt med det. Vi har en ny personalgrupp och ett nytt behandlingsprogram, samtidigt som vi behandlar en patientgrupp med svår problematik, säger vård­enhetschefen Nina Pedersen.

Skulle vara annorlunda

Den högspecialiserade avdelningen har plats för tio personer åt gången och patienterna kommer från Västra Götalandsregionen, Jönköping, Halland och Värmland. Här jobbar läkare, psykologer, kurator, dietist, fysioterapeut, arbetsterapeut, socialpedagog, sjuksköterska och skötare. Det är landets första högspecialiserade avdelning för personer med självskadebeteenden och tanken var att den skulle vara annorlunda än vanliga slutenvårdsavdelningar.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Men det som hände var att vi fick en patientgrupp som är van vid traditionell slutenvård och hur vårdpersonalen där agerar. En del av vårt behandlingskoncept är att inte förstärka problematiska beteenden, men för patienternas säkerhet hamnade vi där ändå. Vi införde restriktioner och hade hög tillsyn, trots att det var långt ifrån vårt behandlingssätt, säger Nina Pedersen.

Personalen började få stressymptom och några sa upp sig. Det fick cheferna att dra i nödbromsen. Sedan julhelgen har avdelningen varit stängd och personalgruppen försöker lösa problemen. De sätter nya rutiner och strukturer och lär känna varandra bättre. Några har fortbildat sig för att kunna möta patientgruppen på ett bättre sätt.

Efterlängtad vård

Jessica Andersson är ordförande för föreningen Shedo som sprider kunskap och stöttar personer med självskadebeteende och ätstörningar. Föreningen har varit med och planerat avdelningen och Jessica Andersson tycker att den är ett bra initiativ av Västra Götalandsregionen. Hon är besviken över att den behövt stänga.

– Det är ingen bra tid att lägga ner en psykiatrisk verksamhet mitt under jul och nyår. Det är problematiskt att den är stängd, särskilt eftersom det här är en enhet som varit efterlängtad bland många i hela Sverige, säger hon.

Hon tycker dock att det var ett moget beslut för att komma tillrätta med sakerna som gått snett. Däremot är hon orolig över hur patienterna påverkas av att skickas mellan olika vårdenheter.

– Personer med självskadebeteende har ofta erfarenheter av många olika typer av behandlingar och vårdformer. Om man flyttar dem kan det upplevas som ett misslyckande från deras sida, att när de äntligen får komma till specialistpsykiatrin så fungerar det ändå inte. Men det är inte ett misslyckande från patienterna utan från vården, säger Jessica Andersson.

Öppnade i augusti

Med facit i hand tänker Nina Pedersen att avdelningen kanske aldrig skulle ha öppnat i augusti. Men uppstarten var redan försenad med ett halvår och för personalens och patienternas skull ville hon inte skjuta på det ytterligare. En annan lärdom är att de började med för svåra patienter. De personer som stod först i kön när avdelningen startade hade mycket komplicerad problematik.

Nystart i februari

Nu ska avdelning 369 nyöppna den 3 februari. Några av de gamla patienterna ska komma tillbaka och Nina Pedersen har trots allt en hoppfull känsla.

– Det är ledsamt hur det blev, men jag hoppas att vi stärkts av det vi gått igenom tillsammans.

Avdelning 369

Sveriges första högspecialiserade avdelning för personer med komplicerad självskadeproblematik. Personalen ska jobba forskningsbaserat och behandlingsmetoden är dialektisk beteendeterapi.

Avdelningen har en ovanligt hög bemanning med 0,8 personal per patient under dygnets vakna timmar. Bland medarbetarna finns även tidigare självskadepatienter, så kallade peer supports.

Självskadebeteende

Det kan innebära att man gör sig själv illa fysiskt eller att man utsätter sig för något skadligt och riskfyllt. Det brukar vara ett sätt att försöka hantera svåra känslor. Fysisk smärta kan upplevas lättare att stå ut med än känslomässig smärta. Det är svårt att sluta på egen hand och man bör söka hjälp. Man kan vända sig till elevhälsan eller psykiatrin.

Föreningen Shedo har en stödchatt som är öppen vissa kvällar i veckan.