Nyheter.

2021-05-18 09:30
Axel Josefson (M) menar att arbetsmetoderna fungerar. ”Även om det kan bli lite försvårande fall så tycker jag det är bra att man genomför den här kontrollen av folkbokföringen, den visar på att man behöver göra det.”  Bild: Chrisitan Egefur
Axel Josefson (M) menar att arbetsmetoderna fungerar. ”Även om det kan bli lite försvårande fall så tycker jag det är bra att man genomför den här kontrollen av folkbokföringen, den visar på att man behöver göra det.” 
Puffetikett
ETC Göteborg

Josefson: ”Viktigt att skapa ordning och reda”

Göteborgs skärpta rutiner för att hitta oegentligheter på bostadsmarknaden är både bra och nödvändiga, menar Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande. Trots kritiska röster om att redan utsatta drabbas ser han inga skäl till akuta förändringar av metoderna.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Varför är Göteborg så överrepresenterat med över hälften av åtalen?

– Det visar på man har fokuserat på den här frågan. Jag tycker att det är bra att vi har försökt använda den nya lagstiftningen för att komma tillrätta med de problem som finns.

Bara elva av hundratjugotre åtal handlar om brottsligt uppsåt och fyra av tio åtalade är hemlösa, trots att utsatta inte skulle drabbas?

– Nu känner inte jag till de enstaka fallen, jag skulle kunna tänka mig att en hel del kan man hantera innan det växer till åtal. I många fall med olovlig folkbokföring landar det ned i någon form av svartkontrakt och för oss är det viktigt alla lägenheter som inte nyttjas av hyresgäster kommer tillbaka till bostadskön. Och det är betydligt fler än de elva fallen.

Men siffrorna i åtalen visar ju på en snedvridning, bara i elva av hundratjugotre fall finns brottsligt uppsåt och fyra av tio är hemlösa?

– Vi är fullt medvetna om att har vi har ett stort problem när det gäller tillgången på bostäder i göteborgsområdet och vi har en stor bostadsskuld efter 24 år med rödgrönt styre. Vi försöker komma tillrätta med det genom att vi dels har ökat byggtakten, men också att våra lägenheter ska användas på ett korrekt sätt. Om man vill hyra ut sin lägenhet i andra hand, då ska det ske på schysta villkor. Sedan, det bidragsfusk som finns, att kunna minimera det och skapa förtroende bland allmänheten för våra välfärdssystem. Det är de två delarna vi nu försöker komma åt, bland annat med det här samarbetet med skatteverket.

Naggas inte det förtroendet i kanten om metoderna slår fel och exempelvis fyra av tio åtalade är hemlösa?

– Men om du hyr en bostad i andra hand med ett giltigt andrahandskontrakt kan du naturligtvis skriva dig på den adressen. I de här fallen, om jag uppfattat det rätt, har individer gått in och tecknat sig för svartkontrakt, utan fastighetsägarens godkännande. Alternativt att man av olika skäl inte vill skriva sig på adressen. Allt detta påverkar ju bedömningen om man ansöker om olika former av bidrag. Det är många frågor som är kopplade just till folkbokföringsadressen så det är väldigt viktigt att den är korrekt.

Ser du några problem med rutinerna kring bosättningskontrollerna?

– Det finns säkert delar som kan förbättras. Jag tycker också det är viktigt att säga att i Göteborgs stad har vi under denna mandatperiod halverat hemlösheten. Jag tror att ett viktigt steg framåt för att faktiskt lyckas göra det är att skapa ordning och reda i våra bostadsbestånd och att vi får bort svartkontrakt, ockerhyror och att man intar en korrekt folkbokföring. I förlängningen kommer det att skapa schysta villkor och frigöra fler lägenheter.

V och MP yrkade initialt på en konsekvensanalys av arbetsmetoderna och gör det nu igen, ser du några skäl till revidering?

– Vi är naturligtvis inte emot att vi utvärderar våra insatser men sen kan det också vara en tajmingfråga och i vilken omfattning och med vilka avgränsningar. Granskning som Hem & hyra gjort är en blandning mellan det kommunala och det statliga ansvaret och vi har ju svårt att granska staten, vi får försöka ta vår del av den kakan. Vi har inte landat den frågan än hur vi ska agera, den kommer upp på onsdag nästa vecka [kommunstyrelsens sammanträde 19/5] och då har vi också landat den frågan.