Reportage.

2017-02-14 05:10
Mina Dennert ligger bakom hashtaggen­ och gruppen ­#jagärhär som är en tydlig motpol mot allt näthat.  Bild: Jonatan Fernström
Mina Dennert ligger bakom hashtaggen­ och gruppen ­#jagärhär som är en tydlig motpol mot allt näthat.

#JagÄrHär

Journalisten Mina Dennert ligger bakom #jagärhär som samlar 60 000 människor i kampen mot näthat, sexism och rasism.

"Det är svårt att se ut som jag och inte bli politiskt engagerad", säger hon.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Helt plötsligt så fanns den där. Ett enkelt, men smidigt och effektivt verktyg att bemöta hatstormarna som uppstår på nätet så fort det skrivs om eller diskuteras invandring, feminism eller i stort sett vad som helst som får igång nättrollen. Hashtaggen #jagärhär startades av Mina Dennert för att samla alla som inte vill vara del av det stenhårda, polariserande klimatet som råder på nätet.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Hatkrafterna har tagit över hela nätet. Tidigare har det varit mer undanskymt och inte rumsrent att uttrycka sådana åsikter. Jag själv har blivit utsatt för rasism och sexism sedan, ja alltid. Som del av någon utsatt grupp är det svårt att få en syl i vädret på nätet, säger Mina Dennert.

Gruppem #jagärhär går in och stödjer i -olika kommentarsfält och forum där hatarna har tagit över. Ett exempel är när Åhléns använde ett mörkhyat barn som Lucia i en kampanj. Det var dessutom inte självklart om barnet i fråga var en pojke eller flicka. De hundratalet första kommentarerna var grovt kränkande och rasistiska, men då uppmanade #jagärhär medlemmarna- i Facebookgruppen att gå in och skriva. Snabbt fylldes det upp med tusentals positiva och kärleksfulla kommentarer i stället.

– Jag startade gruppen i maj. Jag hade fått idén och frågade lite kompisar om de ville vara med. I början var vi ganska ensamma. Det var flera som hejade på, men vi var i princip bara två som gick in och skrev.

Aktivt medlemsforum

I dag består gruppen av 60 000 medlemmar och märks tydligt på de ställen de går in och väger upp. Medlemmarna kan själva gå in på Facebooksidan och föreslå ställen där de tycker att debatten har hamnat snett. Antingen kan man skriva några rader, eller helt enkelt bara visa närvaro genom att lägga in hashtaggen #jagärhär.

– Vissa grupper får aldrig synas eller uttala sig i media. Är du ändå med i tv exempelvis så blir du både hotad och hatad. Ta den här pojken som var med i nyhetsmorgon. Då sitter delar av partiledningen för ett riksdagsparti och mobbar honom offentligt på nätet, säger Mina Dennert.

Hon syftar på den 15-åring som var med och ställde frågor till Gustav Fridolin. Flera i SD:s topp började då kommentera pojkens -utseende och ålder på sociala forum.

Ekonomisk draghjälp av Kent

Gruppens framfart har fått hatarna de vänder sig mot att gå i spinn. Glåporden haglar på sidor som Flashback. Men precis som i kommentarsfälten de själva engagerar sig i så överväger de positiva reaktionerna med råge. #jagärhär har utsetts till Årets samhällsaktör av Gullers grupp, Årets rättvisepris av Rättviseförmedlingen och är nominerade till Årets integrationspris på Faktumgalan. Dessutom har de fått ekonomisk skjuts av inga mindre än rockgruppen Kent. De ska auktionera ut de allra sista bilderna som togs på dem av tre handplockade fotografer på den allra sista spelningen. Pengarna kommer att gå till #jagärhär, vilket ger Mina Dennert möjlighet att arbeta vidare med opinionsbildningen.

– Ja, de går in och skänker de här pengarna. De står som band upp för de här värderingarna, för antihat, vilket även märks i deras texter.

"Vi behövs överallt"

Nästa steg för Mina och #jagärhär är att växla upp i det opinionsbildande och kunskapsbildande arbetet.

– Vi behövs överallt. Vi vill inspirera- till att alltid våga säga emot och att stå upp för varandra och att engagera sig i de politiska frågorna.

Själv har Mina Dennert tidigare i livet försökt att inte engagera sig så mycket i frågor om rasism.

– Jag tänkte att jag inte skulle behöva hålla på med det här bara för att jag är jag. Att jag bara skulle kunna få vara människa. Men det går inte, utan jag blev hela tiden indragen igen. Det är svårt att se ut som jag och inte bli politiskt engagerad.

Fakta

Mina Dennert.

Journalist, författare och opinionsbildare.

Bor i Göteborg.

Grundare av #jagärhär.

42 år, två barn och ett bonusbarn, make.