Nyheter.

2017-03-17 05:39
”Många flyr branschen, kollegor slutar hela tiden”, säger Alexandra Kristiansen, som arbetar deltid inom vården.  Bild: Patrik Persson
”Många flyr branschen, kollegor slutar hela tiden”, säger Alexandra Kristiansen, som arbetar deltid inom vården.

"Jag vill känna att jag skulle kunna klara mig själv"

Alexandra Kristiansen är en av de 781 000 arbetarkvinnor som saknar heltidstjänst. Med flera års erfarenhet från äldrevården kan hon vittna om situationen som både timvikarie och deltidsanställd. En situation hon anser vara ohållbar.

– Folk är trötta på dåliga löner, dåliga villkor, arbetsförhållanden och osäkra anställningar. Ängslan och oron drabbar humöret hos oss som jobbar och det drabbar dem vi ska ta hand om, säger Alexandra Kristiansen om situationen som otrygga anställningar och deltider har skapat inom vården.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Många flyr branschen, kollegor slutar hela tiden. Blir det inte en förändring snart kommer jag också att söka mig härifrån, fortsätter hon.

Kristiansen tillhör de tre fjärdedelar av kvinnorna inom arbetaryrken som trots allt har en tillsvidareanställning.Det tog henne tre år att komma undan situationen som timanställd.

– Tillvaron som timvikarie kändes otrygg. Gick det några dagar utan att jag fick timmar blev det panik.

Aldrig säker på arbetstider

Dubbelpass, arbete både morgon och kväll samma dag, eftersom hon aldrig kunde vara säker på att få jobba nästkommande dag, var vanligt för Kristiansen då. En situation som är verklighet för var fjärde kvinna inom arbetaryrkena.

– Jag kände hela tiden stress och att jag var tvungen att tacka ja för pengarnas skull, samtidigt skapade det mer stress över att det var tid jag tvingades ta från umgänget med familjen, fortsätter hon.

Som tillsvidareanställd har tillvaron blivit tryggare, men tjänsten på 80 procent i ett låglöneyrke räcker inte till.

Kristiansen beskriver en situation där hon inte har råd att vara sjuk, ständigt känner pressen att tacka ja till övertid och extratimmar. Ett liv som bara fungerar tack vare att hennes man tjänar dubbelt så mycket som hon gör.

–Vi klarar oss tack vare hans lön, men jag vill inte känna så, att vara i det beroendet. Jag vill känna att jag skulle kunna klara mig själv, säger hon.

– Det är en situation som om den består kommer att följa med mig hela vägen till pensionen, fortsätter Kristiansen.

Vård och omsorg är en av de yrkesgrupper som har drabbats hårdast av otrygga anställningar och deltidstjänster. 55 procent av samtliga anställda i sektorn saknar heltidstjänst.

– Det måste till en stenhård satsning på vården. Höj våra löner, skapa heltidstjänster och anställ mer personal, menar Kristiansen.

– Jag älskar mitt jobb, men satsas det inte nu kommer det snart till en situation då ingen vill jobba i branschen, fortsätter hon.

Arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting (SKL) menar att de jobbar tillsammans med facket för att minska den här typen av kvinnofällor.

– Det finns ett jämställdhetsperspektiv på detta. Målet är att öka antalet heltidsarbetande.Vi jobbar tillsammans med Kommunal med ett heltidsprojekt där vi belyser detta, säger Jeanette Hedberg, biträdande förhandlingschef hos SKL.

Alexandra Kristiansen

Ålder: 28

Jobbar: Deltid inom äldrevård i VG-regionen.

Familj: Man och två barn.