Nyheter.

2019-01-11 08:35
Henrik Ripa (M).
Henrik Ripa (M).
Puffetikett
ETC Göteborg

”Jag är väl bekant med problemen”

Henrik Ripa (M) är sedan årsskiftet nytillträdd ordförande för Sahlgrenska universitetssjukhusets styrelse, och en av dem som fått ta emot sjukhusläkarnas upprop.

”Jag tar all kritik på största allvar”, säger han.

 

Bristen på vårdplatser och oron för en orimlig arbetsmiljö är problem Henrik Ripa känner väl till, liksom att köerna är fortsatt långa och sjukhusets ekonomi inte är i balans.

– Fler vårdplatser ska öppnas, det är inget kontroversiellt i det. Men för att kunna göra det måste vi förändra arbetssättet och använda personalen bättre, säger han.

– Vi har utbildade sjuksköterskor som har omvårdande uppgifter, läkare som sysslar med administration – jag vill i stället att vi utnyttjar potentialen i personalen så mycket vi kan, så att de kan göra det de är utbildade för.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Den omvittnat höga omsättningen på personal, framför allt bland sjuksköterskor, är han inte särskilt oroad över.

– Vi har ungefär samma omsättning som i övriga regionen. Det är inte så att Sahlgrenska utmärker sig där. Och man behöver ha en viss förnyelse också.

Mer pengar ingen lösning

Att skjuta till mer pengar ser han inte som lösningen, snarare att hitta andra sätt att arbeta på. Henrik Ripa menar att målet är att Sahlgrenska ska vara den mest attraktiva arbetsplatsen i regionen, och att mycket fungerar bra.

– SU är ju en stolthet, där görs underverk varenda dag och det måste vi bli bättre på att berätta om. Samtidigt finns det utvecklingsområden som vi måste ta tag i. Jag och den nytillträdda styrelsen har ambitionen att ta en större aktiv roll i styrning och ledning av verksamheten.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter