VAL I VÄST 2018.

2018-09-13 12:44
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor (KD) fotograferad i samband med sitt sommartal på Hönö i Göteborgs skärgård.  Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor (KD) fotograferad i samband med sitt sommartal på Hönö i Göteborgs skärgård. 
Puffetikett
ETC Göteborg

I Öckerö är KD störst av alla

På riksplan var de uträknade – men istället blev Kristdemokraterna större än vad någon hade räknat med. Och även kommunalvalet var på många håll lyckat för KD. I Öckerö kommun ökar de rejält och är nu största parti.

När siffrorna tickar in under valnatten jublas det på Kristdemokraternas valvaka i Stockholm. Partiet som för bara några veckor sedan riskerade att åka ur riksdagen hamnar på över sex procent. Större än både Miljöpartiet och Liberalerna. Men hade Öckeröborna fått bestämma skulle det ha sett ännu bättre ut. Då skulle KD ha fått 19,6 procent av rösterna. Ingen annanstans i Sverige röstade lika många på KD i riksdagsvalet. Jan Utbult (KD), förste vice ordförande i kommunstyrelsen, menar att det starka stödet beror både på tradition och ett aktivt valarbete.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Kristdemokraterna har i princip alltid varit stora här, och inför det här valet har vi kampanjat väldigt hårt, både för våra lokala politiker men även för riksorganisationen. Att Ebba Busch Thor valde att hålla sitt sommartal just här spelar också roll, och säger även något om hur starkt stödet är här, säger han.

Men ännu starkare stöd har de lokala Kristdemokraterna. Med nästan 28 procent av rösterna är de nu Öckerös största parti. En roll som de senaste 16 åren har varit Moderaternas.

– Vi har drivit frågor i valrörelsen som har engagerat folk, och så har vi haft en väldigt bra lista med kandidater till kommunfullmäktige, och dessutom har vi lyckats nå ut med vårt budskap. De tre sakerna gör att vi når vårt mål om elva mandat, säger Jan Utbult.    

Stor lokalavdelning

Kristdemokraterna har bland annat gått till val på att den fjärde extra färjelinjen från fastlandet till Hönö ska bli permanent, och att gymnasieskolan enbart ska finansieras av elevpeng och inte genom subventioner från kommunen. Men förutom att det är frågor som engagerar invånarna återkommer Jan Utbult till att kandidaterna spelar stor roll. Hans kollega Eva Wallin, lokal ordförande för Kristdemokraterna, håller med.

– Vi är en stor lokalavdelning med många engagerade, och det gör att nästan alla känner någon eller några som tillhör den här gruppen, och som då vet att det är vanligt pålitligt folk som det känns tryggt att rösta på.

Även Eva Wallin nämner traditionen. Öckerö har alltid varit ett starkt KD-fäste. Hon tror att det kan hänga ihop med en anda som har levt kvar sedan den tid då Öckerö var en kommun där de flesta försörjde sig på fisket.

– När männen var ute på havet fick man lära sig att leva självständigt, kvinnorna fick hjälpas åt för att klara tillvaron,  civilsamhället blev starkt. Det ligger lite i linje med KD, med en omsorg om varandra, ett starkt civilsamhälle, och människor som tar saken i egna händer istället för att vänta på att staten ska komma och ordna upp saker, säger hon.

Precis som i många andra samhällen längs Bohuskusten där fisket dominerade spelade också tron stor roll. Och fortfarande är kyrkan stark på öarna. Men varken Eva Wallin eller Jan Utbult tror att det har varit avgörande för Kristdemokraternas framgångar.

– Nej, nästan var tredje röstade på KD, och så många är inte aktiva i kyrkan. Många av Kristdemokraternas värderingar präglar bygden, och ligger väl också i linje med kyrkans, men det vi vinner på här är en bra lokalpolitik och engagerade människor, säger Jan Utbult.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Här blev KD största parti (kommunvalet 2014 inom parentes):

Markaryd: 39,4 (45,0)

Laxå: 39,2 (21,0)

Sävsjö: 29,6 (23,3)

Ödeshög: 34,3 (27,4)

Öckerö: 27,7 (21,2)