Nyheter.

2019-01-18 10:05
Anna Hultsbo, projektkommunikatör,  och Niklas Derunger, distriktschef, på kommunala bostadsbolaget Familjebostäder ska utvärdera tvättekniken. Foto: Annelie Moran
Anna Hultsbo, projektkommunikatör, och Niklas Derunger, distriktschef, på kommunala bostadsbolaget Familjebostäder ska utvärdera tvättekniken.
Puffetikett
Dagens ETC

Hyllad tvättmetod köps in för skattemiljoner – döms ut som bluff

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Försvarar beslut om bidrag trots forskarvarning

Swatab har fått cirka 2,9 miljoner av Energimyndigheten. Sedan dess har forskare hört av sig med varningar för tvätttekniken, och Kristianstads kommun har uppmärksammat myndigheten på att företagets utvärderingar inte stämmer överens med verkligheten. Ändå försvarar myndigheten beslutet att bevilja bidrag.

Energimyndigheten har gett företaget Scandinavian Water Technology bidrag vid två tillfällen, först 2016 och sen 2017. Totalt handlar det om 2 859 243 kronor. De första två miljonerna fick de för att myndigheten bedömde att det fanns en stor möjlighet att minska miljöpåverkan från tvätt när det gäller energiåtgång, miljöfarliga ämnen som läcker ut i naturen och hälsomässiga aspekter.

Granskar ni den här typen av teknik?

– Ja det gör vi. I första hand är vi ute efter om de faktiska eftersträvade effekterna kan beläggas. Det är viktigast för oss. I det här fallet var tester från Swerea IVF väldigt viktiga, säger Leif Lyckebäck, handläggare på Energimyndigheten.

Han menar att testresultaten från forskningsinstitutet utgjorde en tillräcklig grund för att stötta en vidareutveckling av tekniken.

Sedan bidragen beviljades har det kommit in ny information. Fem forskare vid Lunds universitet har skrivit ett brev där de uppmärksammar Energimyndigheten på att Swatabs påståenden om att avjoniserat vatten löser smuts står i strid med grundläggande kemiska principer.

Förskönade utvärderingar

Bo Rosengren, planeringssekreterare på Kristianstads kommun, har också hört av sig. Han har meddelat myndigheten att de utvärderingar Swatab presenterade från det numera skrotade tvättprojektet på fem äldreboenden är förskönade.

– Det jag reagerade på var att företaget redovisade på det sätt de gjort och att Energimyndigheten bara accepterade detta utan att kolla upp verkligheten. Deras redovisning stämde inte med vår uppfattning. Det var inte någon vidare professionell utvärdering av tvättresultaten och hade jag suttit på energimyndigheten hade jag nog velat ha in en uppfattning från slutkunden, säger Bo Rosengren, men lägger också till att han upplever att han haft god kontakt med myndigheten och att de varit intresserade hans ståndpunkter när han hörde av sig.

”Kunskap blir bromsande”

Hur myndigheten ska ställa sig till de uppgifterna har de ännu inte tagit ställning till. Leif Lyckebäck poängterar att innovationer ofta möts av kritik.

– Det är vår uppgift att skapa oss en samlad och objektiv bild av olika innovativa lösningar. Det kan bli så att etablerad kunskap blir bromsande i vissa lägen. Innovation är utmanande, säger han.