Nyheter.

2017-09-14 14:55
Hans-Olof Nilsson har två ställningar med batterier i sin källare som fylls på att antingen solen eller en bränslecell. Foto: Annelie Moran
Hans-Olof Nilsson har två ställningar med batterier i sin källare som fylls på att antingen solen eller en bränslecell.

Huset som drivs med sol och vätgas

Hans-Olof och Birgitta Nilsson lever helt utan att vara uppkopplad till elnätet i sitt hus i Angered. De har lyckats med hjälp av solenergi, batterier och en bränslecell.

Hans-Olof och Birgitta Nilssons hus i Angered i nordöstra Göteborg skiljer sig lite från de andra husen på Ramnebacken. Det har solfångare och solceller både på taket och har även solcellspaneler på den södra och västra keramikfasaden. Energin leds ner i det 500 kvadrat stora husets källare och vidare in i två stora batterienheter, uppdelade på flertalet batterier.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Huset producerar energi som räcker till huset och laddning av två elbilar året runt, överskott blir det också, säger Hans-Olof Nilsson när han visar runt i källarrummet där bostadens mikronät har sin huvudcentral.

Huset i Angered har solfångare och solpaneler på taket, men även två sidor av fasaden har ytor med solcellspaneler. Foto: Annelie Moran
Huset i Angered har solfångare och solpaneler på taket, men även två sidor av fasaden har ytor med solcellspaneler.

Gula boxar som inverterar elen från batterierna till ström som kan användas i uttagen, varmvattentankar, batterier och en bränslecell är prydligt uppradade.

Solen fyller batterierna

Under sommaren har solen fyllt batterierna med 144 kilowatt-timmar redan vid lunch, energi som skulle räcka till fem dagars förbrukning, och överskottsenergin går då vidare in i ett skåp. Där används energin till att dela upp vatten i sina beståndsdelar syre och väte. Syret släpps ut och vätet lagras som gas i tankar på utsidan av huset.

På vintern, när göteborgssolen lyser med sin frånvaro och batterierna inte hinner laddas med tillräckligt solenergi, så leds vätgasen in i ett annat skåp, en bränslecell. Där får väte återförenas med syre samtidigt som det avger el och värme. Vätgassystemet, med ett batteri, solceller och bränslecell, försörjer hela huset med el under hela året.

– Vi flyttar energin från fyra eller fem sommarmånader till vintern. Det är en säsongslagring. Och batterierna används under natten, säger Hans-Olof Nilsson.

Det syns inte mycket av själva reaktionen i bränslecellen, men det är bakom plåten som syre och väte återförenas till vatten, samtidigt som det bildas el. Foto: Annelie Moran
Det syns inte mycket av själva reaktionen i bränslecellen, men det är bakom plåten som syre och väte återförenas till vatten, samtidigt som det bildas el.

Egen konstruktion

Det är Hans-Olof Nilsson själv som har konstruerat systemet, men det har varit viktigt för honom att använda sig av redan etablerad teknik.

– Många hittar lösningar och använder dem bara en gång. Det är kul att se, men inte intressant för den stora massan. Det ska gå att kopiera, det ska vara standardkomponenter, säger han.

Paret har drivit bostaden med hjälp av vätgassystemet sedan i mars för två år sedan, då huset var nybyggt. De använder elen till allt från bilarna till hårtorken. Hustrun Birgitta Nilsson var kritisk till en början, men lät sig övertalas av sin energiintresserade man.

– Det här är för att bli en mindre belastning för miljön. Jag ställer inte om världen från fossilt själv, men det gör vi alla tillsammans, säger Hans-Olof Nilsson.

Precis som många andra tekniker, så har systemet inneburit en stor initialkostnad. Den egenproducerade elen kostar två kronor och femtio öre per kilowatt-timme i cirka tio år, enligt Hans-Olof Nilsson, jämfört med den allmänna elkostnaden som nu ligger runt 30 öre per kilowatt-timme.

– Så länge solen är fri så blir energikostnaden väldigt låg. Efter tio år kommer elen kosta ungefär fyra till fem öre per kilowatt-timme. Då vet vi inte vad annan el kostar i Sverige, priset stiger mer och mer.

Stort intresse

Det som började som ett projekt i källaren på Ramnebacken har väckt stort intresse. Hans-Olof Nilsson har haft över 1 600 personer på besök för att titta på konstruktionen och han har fått flera förfrågningar från människor som vill göra samma sak. Han har inte hört talas om andra liknande lösningar i Sverige, bara ett fåtal utomlands, men nu har han själv blivit engagerad i flera projekt, bland annat flerfamiljshus i Vårgårda och en villa i Skellefteå. Hans-Olof Nilsson är övertygad om att batterier, vätgas och bränsleceller är en del av framtiden.

– När vi ska gå över till mer fossilfritt, då är detta ett hållbart sätt.