Nyheter.

2019-08-13 12:15
Foto: Fredrik Sandberg / TT
Puffetikett
ETC Göteborg

Hur ska partier lösa krisen i förskolan?

Förskolor utan en enda förskollärare anställd, tajta ekonomiska ramar och en ny läroplan med tydliga krav på förskollärarna. Så ser läget ut inför hösten. I del två av ETC Göteborgs serie om lärarkrisen får politikerna ge sin syn på situationen i förskolan.

I maj publicerade ETC Göteborg en artikelserie om läget i förskolan. Förskollärare vi pratade med beskrev en situation där de avstod från raster för att inte lämna en kollega ensam med 18 barn, att de går till jobbet fast de är sjuka för att det inte finns pengar att ta in vikarier

Situationen ser likadan ut i dag, det säger Anna-Mia Nilsson, förtroendevald för Lärarförbundet i Göteborg och ansvarig för förskolefrågor. Men en ny sak som påverkar situationen i förskolan har tillkommit sedan dess. Den 1 juli trädde nämligen den nya reviderade läroplanen för för­skolan i kraft.

– Det är en läroplan som faktiskt förpliktigar mer än någonsin. Den lyfter undervisningen i förskolan mer och tydliggör att det är förskolläraren som har ansvar för uppföljningen och utvecklingen av undervisningen.

Anna-Mia Nilsson frågar sig när det ska finnas tid att implementera den nya läroplanen.

Det är en stor utmaning för förskoleförvaltningen. Hur får vi ihop det här? säger hon.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Saknar förskollärare

Enligt lärarförbundet är det den dåliga ekonomin i förskolan som ligger till grund för många av problemen. Den gör det svårt att göra något åt storleken på barngrupperna, och det blir svårt att rekrytera personal med rätt kompetens.

– Vi har rektorer som signalerar att de inte har råd att anställa förskollärare, utan anställer barnskötare eller outbildade i stället, säger Anna-Mia Nilsson.

Enligt statistik från Skolverket är omkring 40 procent av personalen förskollärare. Anna-Mia Nilsson berättar att Göteborgs stad för några år sedan hade ambitionen att 65 procent av personalen skulle vara förskollärare, och att det skulle finnas två förskollärare på varje avdelning.

I dag finns det inte ens en förskollärare per avdelning och det finns till och med förskolor där yrkesgruppen helt saknas, säger Anna-Mia Nilsson. Värst är läget i de nordöstra stadsdelarna, men många stadsdelar har svårt att locka till sig förskollärare.

– Det behövs en kompetensförsörjningsplan för lärare i förskolan. En plan för hur man rekryterar nya, och hur vi behåller dem vi redan har, säger Anna-Mia Nilsson.

Läs vidare på nästa sida: De här frågorna ställde vi till politikerna

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter