Nyheter.

2020-01-10 10:05
Foto: TT
Puffetikett
ETC Göteborg

Hemtjänstpersonal trötta på besparingar – gör uppror

Nu får det vara slut på besparingarna. Hemtjänsten behöver mer pengar om de ska kunna fortsätta ge den vård som behövs. Det menar ett nätverk av personal som nu förbereder uppror.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– Vi känner att droppen har runnit över. Det räcker nu med att utnyttja oss, man har nått gränsen, säger Silvana Vretoska, skyddsombud och undersköterska i stadsdelen Askim-Frölunda-Högsbo.

Hon är initiativtagare till en manifestation som nätverket Hemtjänstupproret planerar i samband med kommunfullmäktiges möte 27 februari.

Vill ha tid för kringuppgifter

Arbetsmiljöverkets kom med ett beslut i december om att kommunen måste utföra vissa åtgärder inom hemtjänsten innan maj för att undvika att betala vite på en miljon kronor. Beslutet är ett svar på de 40 anmälningar om brister i arbetsmiljön som skyddsombud inom Göteborgs hemtjänst lämnade in förra vintern. Silvana Vretoska ser beslutet som en seger.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Vad förväntar ni er för förändring efter beslutet?

– Tid för kringuppgifter för våra vårdtagare. Transporttid så vi kan ta oss från den ena till den andra. Tid att dokumentera. Om programmen i telefonen krånglar, att man känner att man har tid att åtgärda detta. Så att det inte är som i dag, att man stressar och till slut går in i väggen.

Mycket kvar att göra

Silvana Vretoska menar att det även om kommunen utför åtgärderna behövs ett uppror, att det fortfarande finns mycket kvar att göra.

– Man skär ju fortfarande ner på oss. Budgeten är inte tillräcklig för hemtjänsten överhuvudtaget och våra politiker måste inse att för att vi ska bedriva den goda vård vi gör så behövs det mer pengar. För att vi ska få fler kollegor och öka statusen på vårt yrke, säger hon.

Hon menar att arbetsgivaren måste lyssna på de anställda och göra dem mer delaktiga i beslut som fattas. Hon upplever att hemtjänsten skriker efter personal men att arbetsgivaren istället vill dra ner.

– Nu är vi där igen och sparar längst ut i ledet där vi redan går på knäna.