Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Havets svaga punkter

Ålgräset betas av stora fiskar och används som uppväxtplats av små. Försvinner ängarna så försvinner också fisken förklarar Terese Swartz.
Ålgräset betas av stora fiskar och används som uppväxtplats av små. Försvinner ängarna så försvinner också fisken förklarar Terese Swartz. Bild: Bild: Annelie Moran

Dagens ETC.

Mikroplast, blåskrabbor, kväveöverskott, stigande temperaturer och rödlistade arter. Västerhavet kämpar med en rad åkommor, men vilka är de mest akuta hoten? Vi träffade marinbiologen Terese Swartz för en havshälsokoll lagom till Västerhavsveckan.

Västerhavet lider, precis som sina havssystrar och -bröder, av flera åkommor. Medan Stilla havet förlorar sina korallrevs mångfald, så har Västerhavets ålgräsängar – våra saltvattens barnkamrar – minskat med över hälften i Bohuslän sedan 80-­talet. Medelhavet fylls av plast samtidigt som strömmarna ackumulerar gamla dunkar, tampar, förpackningar och mikroplaster längs våra granitkullar. Atlantens fiskbestånd utanför både Afrikas och Grönlands kustremsor fiskas sönder, medan Kattegatts och Skageraks röda artlista är lång. Övergödningen i Indiska oceanen späds på av damm från hårt brukade jordar på Asiens kontinent och även till Västerhavet är det svårt att få stopp på läckaget av näringsämnen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00