Nyheter.

2017-06-15 16:00
  • Tove Rundberg gillar sitt sommarjobb eftersom det är så många olika gäster som besöker caféet.  Bild: Sanna Arbman Hansing
    Tove Rundberg gillar sitt sommarjobb eftersom det är så många olika gäster som besöker caféet.
  • Bild: Sanna Arbman Hansing
  • Ida Olsson och Linus Grusell hörde talas om sommarcaféet på Brännö genom en kompis.  Bild: Sanna Arbman Hansing
    Ida Olsson och Linus Grusell hörde talas om sommarcaféet på Brännö genom en kompis.

Här servas både båtar och cafégäster

På bara några år har sommarcaféet på Brännö varv blivit ett populärt utflyktsmål för turister. Men även lokalbefolkningen hittar hit för att äta räktacos och gå på konserter under bar skärgårdshimmel. 

Det är en av de första sommardagarna och båten från Saltholmen till Brännö är full av semesterfirare. Framme vid slutstationen promenerar många tvärs över ön för att hitta en bra badklippa och andra håller höger för att leta sig upp mot utsiktsplatsen. Men några sällskap svänger i stället av på en liten grusväg till vänster för att ta sig ner till sommarcaféet som för några år sedan öppnade vid Brännö varv.

Här sjunger Veronica Maggio i högtalarna och från taket hänger hummertinor och trassliga fisknät. En träeka på högkant skyddar från vinden och i skuggan under ett parasoll skriver en tonårstjej brev och dricker läsk. Vid ett av träborden tar de långväga turisterna Hannah och Lin tveksamma tuggor av ett smörrebröd med gubbröra. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Vi kände inte till rätterna på menyn så vi chansade på de två översta. Det smakar underligt men efter ett tag blir det faktiskt ganska gott, säger Lin.

De kommer från Kina men pluggar i Toronto respektive London. Därför tyckte de att Sverige var en bra plats att mötas upp på. De började sin resa i Stockholm men är mer förtjusta i västkusten där de varit i fem dagar. Sommarcaféet kände de till eftersom personen som huserar dem i Göteborg tipsade. 

 

Svårt med väderberoende verksamhet

Bakom bardisken blandar Tove Rundberg drinkar och gör vissa kunder besvikna genom att meddela att mjölken till kaffet är slut. Det är en av svårigheterna med att driva ett sommarcafé – att verksamheten är väldigt väderberoende. Om det är soligt hittar många hit och matvarorna tar slut snabbt, men under regniga veckor går det åt betydligt mindre. 

– Vi har snart haft öppet i två månader och det har varit mycket folk hittills. Särskilt på helgerna, säger Tove Rundberg.

Förra helgen var lite av en toppnotering då Miriam Bryant, Ane Brun och Kapten Röd spelade på bryggan. Det var SVT som spelade in tv-programmet Ebbots Ark som ska sändas till hösten. Under sommaren kommer fler artister att spela på caféets utomhusscen och under två juliveckor sätter skådespelarna Per Umaerus, Henrik Wallgren och Martina Jakobsson upp teatern Kraken på kroken som är en sommarföreställning om ett havsmonster i Asperö sund.

 

Blev tipsade av kompis

Några som hittat till Café Varvet för första gången är Ida Olsson och Linus Grusell som är på utflykt med sin fem månader gamla dotter Leia. De har köpt varsin eftermiddagsöl och tagit plats i några tillbakalutade solstolar.

– Min kompis jobbade här förra året och tipsade om att det var ett speciellt ställe. Jag är ledig idag och eftersom det var så fint väder bestämde vi oss för att testa, säger Linus Grusell.

De brukar inte vara i skärgården så ofta men har fått mersmak efter dagens utflykt. 

– Göteborg är ju en hamnstad men det är ändå sällan vi kommer ut till havet, säger Linus Grusell.

Ida Olsson skulle gärna tillbringa mer av sin föräldraledighet i en solstol på Brännö. 

– Det är så charmigt och mysigt att hänga här, säger hon och ler åt Leia som inte kan sluta spana på alla färgglada bojar och näten som vajar i vinden.

 

Både turister och lokalbefolkning

Bakom bardisken fortsätter Tove Rundberg att langa ut smörrebröd och laxtacos till gästerna. Hon gillar sitt sommarjobb eftersom det är så blandat folk som hittar till caféet.

– På dagarna är det mycket barnfamiljer men om kvällarna kommer många yngre personer ut med färjan för att dricka öl. Ibland kommer ett gäng tyska eller engelska turister men många bofasta har också hittat hit, säger hon.

Om sommarvädret blir vackert väntar två hektiska månader för henne och de andra femton personerna som sköter köket, disken och baren. 

– Vi är ett gott gäng som jobbar så nu håller vi bara tummarna för soligt väder och mycket folk, säger hon.