VAL I VÄST 2018.

2018-09-13 12:00
Starkaste fästet för SD på västkusten är Lilla Edet.  Bild: Annelie Moran
Starkaste fästet för SD på västkusten är Lilla Edet.
Puffetikett
ETC Göteborg

Här röstar var fjärde på SD

Lilla Edet har blivit Sverigedemokraternas starkaste fäste på Västkusten. Här röstade var fjärde invånare på partiet.

Det preliminära valresultatet visar att 25 procent av kommuninvånarna i Lilla Edet la sin röst på Sverigedemokraterna. Därmed blir partiet näst störst i kommunen. Sedan förra valet har partiet växt med över nio procentenheter, främst på bekostnad av Socialdemokraterna men också Miljöpartiet och Moderaterna.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Frej Dristig, Sverigedemokraternas lokala förstanamn, är mycket nöjd med resultatet. Han tror inte att det starka stödet beror på partiets invandringspolitik, utan på att de styrande partierna Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Liberalerna har tagit flera impopulära beslut de senaste åren. Under de senaste mandatperioderna har de lagt ner tre stycken byskolor, vilket Sverigedemokraterna varit kritiska till. Det kommunala fastighetsbolaget har också köpt industriområdet Lödöse varv och lagt 15 miljoner kronor på att renovera det till ett HVB-hem. Tanken var att det skulle användas som boende för ensamkommande ungdomar.

– Vi sa redan från början att vi inte kommer att ha behov av HVB-hemmet, och nu står det tomt. Om kommunen vill använda den här marken till att bygga bostäder på så blir det svårt, för marken är väldigt förorenad och vi vet inte vad det skulle kosta att sanera, säger Frej Dristig.

S tappar flera mandat

Carlos Rebelo Da Silva (S) är kommunstyrelsens ordförande i Lilla Edet. Hans parti har tappat 7,3 procentenheter sedan förra kommunvalet och han tror också att det beror på impopulära – men enligt honom nödvändiga – beslut.

– Varvet och den nya skolstrukturen har bidragit till att vi tappat röster. Vi är också en av de svenska kommuner som växer snabbast, men det har tagit hårt på ekonomin eftersom vi inte får de ökade skatteintäkterna förrän året efter, säger han.

Om den preliminära mandatfördelningen står sig kommer Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna att ha åtta mandat var i kommunfullmäktige. Carlos Rebelo Da Silva (S) har varit tydlig med att han inte kan tänka sig att samarbeta med partiet.

– Det har varit en av de smutsigaste valkampanjerna jag varit med om, mest från Sverigedemokraternas sida. Jag har fått utstå flera rygghugg så det känns svårt att bara skaka hand och gå vidare, säger han.

De två senaste mandatperioden har Socialdemokraterna styrt tillsammans med Liberalerna och Vänsterpartiet. De andra allianspartierna har bildat opposition med Miljöpartiet. Hur samarbetena kommer att se ut i Lilla Edet de kommande åren har han ingen aning om.

– Vår konstellation har elva mandat och de andra har tolv, men det krävs sexton för att få majoritet. Det finns ingen vinnare i det här valet och de stora förlorarna är faktiskt kommuninvånarna, säger han.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter