Nyheter.

2019-04-15 07:55
 • Adam Bachar är på Bygglekplatsen flera gånger i veckan där han bland annat snickrar, drejar och lånar böcker. Bild: Sao-Mai dau
  Adam Bachar är på Bygglekplatsen flera gånger i veckan där han bland annat snickrar, drejar och lånar böcker.
 • När vädret är fint flyttar även biblioteket ut i trädgården. Bild: Sao-Mai dau
  När vädret är fint flyttar även biblioteket ut i trädgården.
 • I Bygglekplatsbiblioteket kan barnen dra sig undan och läsa eller bara umgås. Bild: Sao-Mai dau
  I Bygglekplatsbiblioteket kan barnen dra sig undan och läsa eller bara umgås.
 • Fritidsledaren Jakob Lindberg och bibliotekarien Hanna Wikman försöker samordna bygg- och biblioteksaktiviteterna så att de hänger ihop: när barnen har byggt fågelholkar har de läst om fåglar och när de odlar läser de på om kryddväxter. Bild: Sao-Mai dau
  Fritidsledaren Jakob Lindberg och bibliotekarien Hanna Wikman försöker samordna bygg- och biblioteksaktiviteterna så att de hänger ihop: när barnen har byggt fågelholkar har de läst om fåglar och när de odlar läser de på om kryddväxter.
 • Innan barnen börjar bygga utomhus gör de först modeller i miniatyr. Bild: Sao-Mai dau
  Innan barnen börjar bygga utomhus gör de först modeller i miniatyr.
Puffetikett
ETC Göteborg

Här bygger barnen sin egen lekplats

Efter en vinter med inomhusaktiviteter är det efter påsklovet åter dags för barnen på Bygglekplatsen i Biskopsgården att ge sig ut i trädgården. Där konstruerar de sin egen lekpark, odlar örter och läser böcker i biblioteket – som blivit permanent sedan stammisen Adam Bachar och andra barn protesterade mot att det bara fanns på plats under somrarna.

Ett stenkast från hållplatsen Väderilsgatan i Biskopsgården lutar en sluttning ner bakom några bostadshus. Vid foten av backen står en röd stuga omgärdad av små odlingslotter, äppelträd och bord, torn och andra fantasifulla träkonstruktioner i kulörta färger. Det här är Bygglekplatsen, en fritidsgård dit barn kan komma och få utlopp för sin skaparkraft. Träbyggena på gården, till exempel två klättertorn med en repbro mellan, har de själva uppfört.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Kan dra sig undan

I källaren finns en keramikverkstad där skateboardar som besökare konstruerat är prydligt upphängda i rad på väggen. I huvudrummet en trappa upp står lergods framme för allmän beskådan och där finns även ett bord täckt med miniatyrmodeller av planerade byggprojekt. Våren är äntligen här och efter påsk är det frisk luft som gäller.

– Då ska vi börja jobba ute igen. Jag ska bygga ett torn, förmodligen ett mini-Eiffeltorn, säger den 12-åriga stammisen Adam Bachar, som berättar att han brukar vara här minst tre gånger i veckan.

Protesterade hos personalen

Under vintern har aktiviteterna hållits inomhus, bland annat i biblioteket. Det började som ett sommarbibliotek för ett par år sedan, i en container mellan två björkar på gården, men sedan i höstas har det huserat permanent i ett av rummen i stugan. I taket ovanför soffhörnet hänger kvistar av torkad mynta och timjan och hyllorna är fyllda med färgglada barnböcker.

Adam Bachar hjälpte till att installera lånemaskinen som har gjort det lättare att låna hem böckerna. Han var också ett av de barn som protesterade hos personalen när containerbiblioteket skulle stänga och bidrog därmed till att det blev ett fast bibliotek.

– Om det finns ett bibliotek i närheten kan man alltid bara gå dit och låna böcker när man vill. Det är inte alla som har tillgång till böcker, så det blir bättre om man har ett bibliotek nära, säger han.

– Ju fler barn som sade att de ville ha ett bibliotek, desto lättare blev det för oss i personalen att få det att hända, säger bibliotekarien Hanna Wikman.

Kan dra sig undan

Bygg- och bokverksamheterna hänger tätt samman; när det är odlingstema i trädgården är det även det i biblioteket, och när barnen skulle bygga fågelholkar fick de också läsa om olika fåglar. Två eftermiddagar i veckan är det högläsning och fika, vilket Adam Bachar alltid är med på.

Biblioteket är dessutom en plats dit barnen kan dra sig undan om de behöver det.

– Man behöver ju inte skapa hela tiden bara för att man är här. Det är vissa barn som kanske egentligen mest vill umgås och då kan de sätta sig i bibblan, säger Hanna Wikman och får medhåll från byggkollegan Jakob Lindberg.

– De som kommer regelbundet har redan gjort det mesta här och de kanske bara vill sitta och hänga med oss och prata. Det är många som vill det, prata om skolan och sina vänner, och då är bibblan jättebra, säger han.

Tänker på säkerhet

För Adam Bachars del är byggarbetet fortfarande det roligaste. Snickrar han inte på egna grejer hjälper han sina kompisar, både nya som han fått på Bygglekplatsen, och gamla som han brukar gå hit med. Aktiviteterna som anordnas på loven tycker han också är kul, till exempel när de hade en skatetävling förra året.

Men nu är det Eiffeltornet som gäller. Adam Bachars plan är att bygga vidare på ett av de torn som står ute i trädgården, med repbron. Han har redan tänkt ut hur säkerheten ska ordnas under konstruktionens gång.

– Vid bron kan man lägga till några väggar så man inte ramlar. Och man kan stabilisera tornet.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Tips från bibliotekarien

Så här kan du väcka ditt barns läslust, enligt Bygglekplatsens bibliotekarie Hanna Wikman:

Börja tidigt, vid sex månaders ålder eller till och med redan när barnet ligger i magen.

Sjung sånger ni tycker om ihop. Hitta på rim och ramsor tillsammans eller lär varandra sådana ni redan kan.

Om ni talar flera språk, läs på ditt hjärtas språk.

Berätta tillsammans; muntligt berättande är också läsande.

Gå till biblioteket tillsammans och be bibliotekarierna om tips på böcker som passar ditt barns ålder och intressen.