Nyheter.

2021-06-14 04:00
Puffetikett
ETC Göteborg

Här är sommarens aktiviteter för barn och unga

Variationen är stor bland stadens sommaraktiviteter för barn och unga och kanske är de viktigare än någonsin ett år då pandemin fortfarande sätter gränser för hur vi kan vara tillsammans. Föreningar, organisationer, feriearbetare och ordinarie fritidspersonal bidrar till de coronasäkrade aktiviteterna som alla är gratis att ta del av.

Här berättar företrädare från olika delar av staden om sommaraktiviteterna i deras område.

Ritva Gonzalez, välfärd och fritid centrum:

”Över 50 aktörer med föreningar och organisationer arrangerar aktiviteter med stor bredd för olika åldrar och på olika platser, inom kultur och skapande, lek och rörelse och utflykter och läger, även digitalt. De brukar vara väldigt uppskattade och är värdefulla för barn och unga och deras vårdnadshavare och ger bland annat stimulans och utveckling, motverkar segregation och skapar nya kontaktytor mellan barn med olika social bakgrund. Aktiviteterna bidrar positivt både för individen och för staden i stort och är därmed en viktig insats i stadens jämlikhetsarbete.”

5 Favoriter

Skateskola i Actionparken med gratis utlåning av brädor och skydd

Aktivitetscontainer i olika bostadsområden i södra Centrum – låna redskap för lek och spel

Summerboost camp – läger i Härsjönäs där deltagarna är med och planerar upplägget

Popkollo på Arena 29 i Majorna – spela i band, lära instrument, skriva låtar, studio, gästartist och mycket mer

Graffitti och street art-workshop med ledning av konstpedagoger

Karita Saapunki Björk, välfärd och fritid Hisingen:

”Utflykter och läger står i fokus; till olika parker, stränder eller spännande aktiviteter som paintball, padel, gokart, kanothajk, etc. Vissa har begränsat antal platser och kräver anmälan, som dagridlägret. I år har vi tittat lite extra på den yngre målgruppen som går i mellanstadiet. En konstruktiv och meningsfull fritid ihop med andra i samma ålder är utvecklande för barnen. Lovaktiviteter i våra särskilt utsatta områden är ett välkommet inslag och i fjol såg vi klart och tydligt att våra insatser hade bidragit till ökad trygghet i de områdena.”

5 Favoriter

Badutflykter med glass, exempelvis till Tylösand eller Falkenberg

Utflykter till parker, banor och spännande utflyktsmål – Liseberg, Sommarland, High Adventure, paintball

Lag mat och grilla och umgås med kompisar (på fritidsgård till exempel)

Ridläger och hästar för barn med funktionshinder

Läger med lekar och spel och musik

Ing-Marie Larsson, välfärd och fritid nordost:

”Ungdomarna är själva med och bestämmer. Det finns ett brett utbud av både lek, idrott och kultur, men även familjeutflykter och föreläsningar/workshops. Det är flera hundra aktiviteter sammanlagt.

Vi delar upp grupperna och förlägger aktiviteterna till flera dagar så att alla kan vara med på så mycket som möjligt. Många av våra aktiviteter är återkommande från tidigare år, just för att det är så populära. De flesta verksamheter har feriearbetare. Sommaren innebär också en förstärkning av fältarbetet och fältsekreterarna arbetar dag- och kvällstid hela sommarlovet.”

5 Favoriter

Summerstan på Bagarn’s mötesplats i Gamlestaden

Graffitiworkshop

Sommarläger för HBTQ-ungdomar med GIA (Gays in Angered) och House of Colours

Talangjakt i Angered

Gäster i parkleken varje vecka: barnteater, ponny­ridning, naturhistoriska, pop up

Tobias Gröndahl, idrotts- och föreningsförvaltningen:

”Det är allt från kulturaktiviteter, idrottsaktiviteter, prova på och parklek. Många provar nya aktiviteter, hittar nya platser i staden och får en meningsfull och rolig sommar. De är gratis och öppna för alla så vi når de som inte har hittat sin fritidsaktivitet, vill prova något nytt, eller inte har råd att åka iväg eller skapa dyra aktiviteter. Det utjämnar med andra ord livschanser och skapar en bra uppväxtmiljö för alla. Unga ledare får också möjlighet att spela en viktig roll, och i vissa fall skapar det även arbetstillfällen.”

Tobias favoriter

Simskoleaktiviteter (minst åtta platser): Fiskebäcksbadet, Delsjön, Lundbybadet, Sörredsbadet, Angered Arena, Hammarbadet, Bergsjöbadet, Askimsbadet och kanske vid Surtesjön

Andra aktiviteter är lacross, innebandy, taekwondo, dans, parasport, musik, fäktning, boxning, fotboll, käpphäst, motorcross

Helene Melin, välfärd och fritid sydväst:

”Vi har ganska mycket favoriter i repris, lite på hemmaplan och lite åka iväg och se något annat. Och smala intressen, där tänker vi på bredden. Ungdomar är med och leder också, det är vår röda tråd. Under pandemin tar kanske barnen tillvara detta än mer. Vi borde också ta mer lärdom från lovaktiviteterna för vad vi gör resten av året, att ordna saker utanför fritidsgårdarna och ha få en jämnare satsning över året. Att kunna åka på läger, utflykter som en del barn gör med föräldrarna, det blir utjämnande. Att tänka att man fått ett bra sommarlov, det är det största vinsten.”

5 Favoriter

Sim­skoleläger: dagläger på Rävholmen, 10–12 år med lite eller inga för­kunskaper

Smala intressen: dagläger med Drakar & Demoner, Normfri, Bygg brädspel, 11–15 år

Kulturplaneterna: utflykter till olika platser i närområdet, 10–15 år

Bergkristallparken: kafé för alla åldrar, skate­safari, skateskola, kulturaktiviteter, föreningar med mera

Sommarkul i Vättnedal: spontanfotboll, demokratiklubbar och kulturaktiviteter