Nyheter.

2021-02-21 16:30
Bild: Shutterstock
Puffetikett
ETC Göteborg

Här är de störande ljuden som håller dig vaken

Det är en evig fråga. Varför – varför?! – startar alla jobb i offentliga rum och särskilt utanför just ditt sovrumsfönster, alltid före det att solen gått upp och långt innan din väckarklocka ringt? ETC Göteborg har sökt svaren på en av mänsklighetens stora gåtor.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Precis alla som arbetar med högljudda maskiner eller annat som för oväsen tycks älska att dra igång med fullt blås senast klockan sju på morgonen. Det är en evig snackis bland alla som någon gång har haft renoveringsarbete i hyreshuset, ett nybygge på andra sidan gatan eller en överambitiös sommarjobbare uppflugen på gräsklippare stor som en monstertruck strax utanför sovrumsgardinen.

Speciellt byggen verkar vilja köra järnet i två timmar strax innan den första koltrasten yrvaket hunnit harkla sig, för att sedan ta det lugnt och slentriansnickra lite löst resten av arbetsdagen.

– Det där med slentriansnickra vet jag inte. Det kan jag nog inte ställa upp på, skrattar Tomas Emanuelsson, ordförande för fackförbundet Byggnads Väst.

– Jag är ju inte ute i produktionen själv längre, men har arbetat länge i den. Jag vet inte riktigt varför vi är igång tidigt. Myten är ju att alla vill hem tidigt på eftermiddagen sen. Jag har fortfarande kvar det i mig och är mycket effektivare på morgonen, fortsätter han.

När han fått fundera en stund kommer han fram till att det nog mycket är tradition och sitter i väggarna, om ordvitsen ursäktas.

– Vi har ju lärlingssystem, och man blir drillad i det där. Kvart i sju skulle man vara klar för produktion, annars fick man inte vara kvar. Man blir fostrad till det. Inte av företaget utan av gubbarna på plats.

”Ute tidigt för att inte störa”

Morgan Davidsson är avdelningschef för skötsel och anläggning på Park- och naturförvaltningen. Han menar att det ser väldigt olika ut för olika typer av verksamheter.

– Vi har ju sopmaskiner och sådant, och de är ute tidigt för att inte störa trafiken. Annars har vi regler om att vi inte ska vara ute tidigt på morgonen där vi stör. Men vid skolor och annat ska vi inte arbeta när barnen är på plats. Det är mycket som påverkar helt enkelt.

Kommunens arbete i de offentliga rummen görs av en hel radda olika utförare. Sedan finns en mängd olika entreprenörer och upphandlare som sköter sina delar, och kan ha sina egna arbetstider.

– Kommunens egen personal jobbar i princip klockan 7–16. Det är ju ett tidigt snitt, men då åker man i regel ut. Det är sällan man är igång med parkarbete eller annat redan då.

Får ofta klagomål

Både Tomas Emanuelsson och Morgan Davidsson medger att morgonarbetet rätt ofta drar till sig klagomål och sura miner av de som inte tycker att morgonstund är guld.

– Under några år på tidigt 90-tal så jobbade jag med renoveringar i lägenheter och i villaområde. Då var det väl en del gnäll när vi drog igång. Det finns ju också avtal på vissa ställen, att man inte får gå in förrän 7.30. Då kan vi få förskjuta arbetstiden, säger Tomas Emanuelsson.

Byggnadsarbetarna arbetar ofta två timmar i stöpet och har sedan rast. Den delen tycker Tomas Emanuelsson är bra.

– Det tror jag är bra för kropp och annat. Det ska inte misstolkas, men det finns nog en del yrkesstolthet med i våra arbetstider. Det finns en väldigt stolthet bland byggnadsarbetare både över vad man gör och hur man arbetar.

Till kommunen kommer det många synpunkter och klago­mål, när helst man arbetar, menar Morgan Davidsson.

– Det är en stor stad, och många har både positiva och negativa synpunkter. Alla synpunkter på stadens skötsel bör man ta via stadens kontakt­center. Man får gärna ringa dit, eller gå via nätet.

ETC Göteborgs topplista över mest störiga ljud som väcker dig på morgonen

Sopbilen, som alltid parkerar just utanför din lägenhet

Nybyggen, som sätter igång före morgonfåglarna

Måsar och trutar.

Överambitiösa parkjobbare på körbara gräsklippare.

Grannen som bestämt sig för att slänga flaskorna från kvällen innan klockan 8.30 en lördagsmorgon.

Spårvagn i valfri kurva –  ett högljutt göteborgsfenomen.

Din grannes hund, som troligtvis heter något som Kerberos, som börjar yla så fort matte eller husse gått till sitt arla jobb.

Grannarna igen, när de tycker att trappuppgången är ett bra ställe att avhandla morgongrälet med partner eller barn.

Slamsugare. Händer inte så ofta, men när de väl slår till är det alltid kring klockan 4 på morgonen.

Ditt eget morrande, när du stör dig för mycket på ovanstående grejer.