Nyheter.

2017-06-23 10:45
Christer Mattsson, forskare.  Bild: Johan Wingborg
Christer Mattsson, forskare.

Han kartlägger kunskap om extremism

Nu ska forskare vid Göteborgs universitet kartlägga vad det finns för studier om våldsbejakande extremism. Resultatet kan komma att ge beslutsfattare strategier för att förebygga radikalisering. 

– Det finns en lång rad förväntningar på att samhället ska agera. Då brukar vi tala om två perspektiv, att samhället ska förhindra angrepp och hot från antidemokratiska organisationer. Det andra är att förebygga att människor ansluter till den typen av organisationer, säger Christer Mattsson, forskare på Segerstedtsinstitutet på Göteborgs universitet.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Institutet har precis börjat sammanställa forskning som finns inom våldsbejakande extremism. Researcharbetet kommer främst att fokusera på det förebyggande arbetet och tanken är att forskarna ska göra ett grundarbete för både vetenskapsvärlden och beslutsfattare. De studier de hittar ska sedan kunna användas för att ta bestämma vilka strategier som är mest lämpliga för att förebygga radikalisering. 

– Pekar den här forskningen i någon viss riktning och tycker vi att det fattas forskning inom något visst område, där man skulle kunna vinna betydande kunskaper. Den typen av slutsatser kommer vi att dra, säger Christer Mattsson.

Forskarna kommer att dela upp extremismen i samma kategorier som säkerhetspolisen, det vill säga i jihadism, samt höger- och vänsterextremism. En första sökning som några av forskarna gav cirka 18 000 träffar i litteraturdatabaserna som innehåller forskningsresultat från hela världen.