Nyheter.

2016-10-07 06:01
  • Bild: Adam Ihse/TT
  • Johan Flanke är chefredaktör för S-tidningen Ny tid. Under namnet Fyrvaktaren har de i ett års tid granskat GP:s ledartexter. Bild: Christian Egefur
    Johan Flanke är chefredaktör för S-tidningen Ny tid. Under namnet Fyrvaktaren har de i ett års tid granskat GP:s ledartexter.

Granskning av GP:s högergir

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

ETC Göteborgs frågor till Alice Teodorescu och GP:s chefredaktör Cecilia Krönlein


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


  • Vilken politisk färg anser du att GP:s ledarredaktion skriver under i dag?
  • Vad anser du om att Ny Tid har tagit på sig själva att granska GP:s ledartexter?
  • Hur bemöter ni kritik som menar att ledarsidorna är högerpopulistiska och jagar snabba klick?
  • Av 100 granskade texter av Alice Teodorescu så handlar över hälften av dessa om migration och är ur ett kritiskt perspektiv. Är det här den i särklass viktigaste frågan att väcka opinion om för de göteborgska läsarna? Om inte, varför handlar så många texter om det ämnet?

Alice Teodorescu har inte svarat alls. Cecilia Krönlein svarade följande i mail:

Göteborgs-Posten är liberal på ledarplats och Alice Teodorescu har gjort ett fantastiskt jobb i rollen som politisk redaktör. Hon har inte bara belönats av läsarna utan också genom många utmärkelser i branschen som Gösta Bohman-stipendiet, Årets ledarskribent, Årets kommunikatör och rankats som en av Sveriges mäktigaste. Dessutom var GP med Teodorescu nominerade i MegAwards som Årets rekrytering som belönar nytänkande, mod och kreativitet (men priset tillföll SVT och Jan Helin).

GP:s liberala ledarsida har tagit täten i frågor som engagerar opinionen, bland annat integration och migration i en tid då fler än någonsin är på flykt från fruktansvärda krig och konflikter. Det hade varit mer anmärkningsvärt om utmaningarna hade seglat under radarn istället för att diskuteras. Sverige behöver mer debatt och fler röster, inte mindre åsiktsutbyte och färre röster. 

Jag kan konstatera att GP idag är en tung nationell röst med utgångspunkt från Västsverige som såväl skapar som driver opinion. Jag vill inte recensera Ny tid men jag har inga synpunkter på att de har rätt till det fria ordet och genom det uttrycka sina åsikter. Utifrån deras politiska färg är jag heller inte särskilt förvånad över deras slutsatser.

Med vänliga hälsningar,

Cecilia Krönlein