Nyheter.

2016-10-07 06:01
  • Bild: Adam Ihse/TT
  • Johan Flanke är chefredaktör för S-tidningen Ny tid. Under namnet Fyrvaktaren har de i ett års tid granskat GP:s ledartexter. Bild: Christian Egefur
    Johan Flanke är chefredaktör för S-tidningen Ny tid. Under namnet Fyrvaktaren har de i ett års tid granskat GP:s ledartexter.

Granskning av GP:s högergir

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Ledarredaktionen aldrig inbjuden

Att fler än Ny tid har reagerat är långt ifrån någon överdrift. Kort efter att Teodorescu hade anställts avgick de tidigare ledarskribenterna i protest. Gert Gelotte, som benämner sig socialliberal, slutade med omedelbar verkan och menade att GP kunde byta färg på tidningen, men inte på honom. Den tidigare ledarredaktionen blev aldrig inbjudna till samtal om sin nya chef utan fick veta nyheten att det blev Teodorescu endast 30 minuter innan hon stod framför dem. Krisen i meningsskiljaktigheter blev snabbt ett faktum och inom kort var Alice Teodorescu den enda anställda de hade kvar. Hon styrde sedan snabbt om ledarsidornas innehåll med hjälp av nya medarbetare.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Ann-Marie Ljungberg har i rapporten analyserat de strax över 100 ledare som Alice Teodorescu har skrivit sedan dess. Av dem handlar 53 om migration ur ett kritiskt perspektiv, säger Flanke.

Ljungberg, som är författare och själv medlem i Socialdemokraterna, skriver i sin text att alla Teodorescus texter utom ett tiotal är att klassificeras som högerpopulistiska.

Nu har Ny tid och Fyrvaktaren släppt en rapport efter ett år med GP:s nya ledarredaktion. Bland övriga skribenter i den märks Anders Lindberg, politisk chefredaktör för Aftonbladet. Han jämför GP:s ledartexter med det som kallas alt-media, alltså alternativ media, i USA. Det är ofta bloggar som förhåller sig selektiva till fakta och har varit en stor del i Donald Trumps framgångar i de republikanska primärvalen.

Avböjer att kommentera

Flera av skribenterna i Ny tids rapport kommer från socialdemokratiskt håll. Men även liberaler, som Anders Högström, före detta ordförande för Liberalerna (då Folkpartiet) i Lilla Edet, ger sin syn på saken. Han menar i sin text att GP klart och tydligt har flyttat sina ståndpunkter i riktning mot SD. Han jämför med tidningen Dagens nyheter som han tycker står stadigt kvar i socialliberala idéer. 

Ny tid har aldrig fått några svar av GP. När de skulle trycka den aktuella rapporten skickade de mejl till både Teodorescu, chefredaktör Cecilia Krönlein och huvudägaren Peter Hjörne. Alla tre avböjde att kommentera eller medverka. Inte heller ETC Göteborg får något svar av Alice Teodorescu. Cecilia Krönlein svarar dock på mejl som publiceras här intill.

– I början skrev vi in våra synpunkter som kommentarer på deras Facebooksida, men efter ett tag så blockerade de oss. Och de har även blockerat oss på Twitter. Anders Högström brukade också kommentera kritik från liberalt håll, men de blockerade honom med. Och detta samtidigt som de säger att "åsiktskorridoren är för trång", men de vägrar ta några debatter, säger Johan Flanke.

Svårt sia om effekter

Vad effekterna kan bli av att den enda morgontidningen i Sveriges näst största stad gör en sådan här svängom är svårt att sia om.

– Det är svårt att peka på tydliga effekter som hur många som kan tänkas ändra åsikt. Men mediernas innehåll har alltid betydelse. Förslag som inte har ansetts legitima tidigare kan exempelvis göra det om de lyfts fram på en stor tidnings ledarsidor, säger Jesper Strömbäck.

Läs vidare på nästa sida: ETC Göteborgs frågor till Alice Teodorescu och GP:s chefredaktör Cecilia Krönlein