Nyheter.

2016-10-07 06:01
  • Bild: Adam Ihse/TT
  • Johan Flanke är chefredaktör för S-tidningen Ny tid. Under namnet Fyrvaktaren har de i ett års tid granskat GP:s ledartexter. Bild: Christian Egefur
    Johan Flanke är chefredaktör för S-tidningen Ny tid. Under namnet Fyrvaktaren har de i ett års tid granskat GP:s ledartexter.

Granskning av GP:s högergir

Från socialliberalism till högerpopulism med tillrättalagda felaktigheter. Så sammanfattas Göteborgs-Postens ledartexter i en ny rapport. Ny tid har granskat morgontidningens högergir under ett år med Alice Teodorescu som politisk redaktör.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Ny tid Göteborgsområdet är en socialdemokratisk veckotidning som har tagit på sig uppgiften att granska GP:s ledartexter dagligen. Under det påhittiga namnet "Fyrvaktaren" (GP:s symbol är som bekant en fyr) så skriver de dagligen en kommentar till morgonens ledartext i GP på sin Facebooksida.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Det var ju långt fler än bara vi som reagerade när GP anställde Alice Teodorescu som chef för ledarredaktionen. Men vi kände att vi behövde bemöta det på något sätt och började kommentera alla felaktigheter som skrivs där. I början trodde vi att det skulle ske någon gång i veckan, men det har behövts dagligen, säger Ny tids chefredaktör Johan Flanke.

Hans egen tidning är S-märkt och att det finns meningsskiljaktigheter med GP är naturligt, oavsett om de är liberala som de själva fortfarande hävdar, eller har antagit en mer mörkblå kulör som kritikerna säger. Men GP:s filskifte är så mycket mer än de vanliga politiska oenigheterna menar Flanke.

– GP:s ledartexter är konstaterat högerpopulistiska enligt definition av Paul Taggart. De ger enkla svar, i form av tillrättalagda felaktigheter, på svåra problem i syfte att skapa konflikt. De är alltid alarmistiska och rent faktaresistenta. Asylboenden beskrivs som tickande bomber och politiker har dolda agendor och har satt oss i det här medvetet och så vidare, säger Flanke.

Paul Taggart är en brittisk professor i politik som år 2000 skrev standardverket "Populism". 

Tydligt i frågor som gäller migration

Jesper Strömbäck är professor på JMG och har politisk kommunikation som ett av sina specialområden. Han vågar dock inte sträcka sig så långt som till ordet "högerpopulism".

– Jag vågar inte svara på den frågan. Utan att ha grundlig forskning så får man vara lite mer försiktig. Men Taggart är en av auktoriteterna på området och det är tydligt att GP:s ledarsidor har gått till höger. De har helt klart intagit en annan linje vad gäller konservativa värderingar och nationalism, säger Strömbäck.

Hur många steg i den riktningen det kan handla om eller vilken färg som bäst skulle beskriva GP:s ledare av i dag vet han inte.

– Om man tittar på hela ledarsidan så vet jag inte hur starkt de har gått till höger från liberalism. Men i just frågorna som gäller migration och annat så är det tydligt. Alice Teodorescu har kallat sig själv liberalkonservativ, men i de här frågorna har hon en stark betoning på konservativ. GP ihop med Svenska dagbladet har prioriterat de frågorna senaste tiden.

Läs vidare på nästa sida: Ledarredaktionen aldrig inbjuden