Nyheter.

2019-04-12 14:14
Fjolårets vinnare av Årets Göteborgsbok, Claes Rydholm, tar emot priset av landsarkivarie Ulf Andersson och Robert Berggren, ordförande i Göteborgs hembygdsförbund.  Bild: Riksarkivet Landsarkivet
Fjolårets vinnare av Årets Göteborgsbok, Claes Rydholm, tar emot priset av landsarkivarie Ulf Andersson och Robert Berggren, ordförande i Göteborgs hembygdsförbund.
Puffetikett
ETC Göteborg

Göteborgsbokens dag lyfter litteraturen om Göteborg

I morgon är det dags för Göteborgsbokens dag 2019. Tio författare är nominerade, och ämnena spänner över allt från konstnärer och ordvitsar till Göteborgspolletter och vård för papperslösa. Kriteriet är att det ska ha anknytning till Göteborg.

Det är fjärde året i rad som årets Göteborgsbok utses, och syftet är att lyfta litteratur som har fokus på Göteborg.

– Det handlar om vilka historier som får ta plats i det offentliga rummet, säger Julia Sjöholm.

Hon är projektledare och till vardags arkivarie på Riksarkivet Landsarkivet i Göteborg, som tillsammans med Göteborgs Hembygdsförbund står bakom evenemanget.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Vi tyckte att det var något som fattades, ett forum för författare som kanske bara ger ut en bok, men som har en väldigt djup ämneskunskap. Ofta handlar det om nischade ämnen som kan ha svårt att nå fram i bruset.

Det handlar framför allt om böcker som grundar sig i historieforskning. Många ger ut sin bok på eget förlag, eller trycker upp ett antal böcker själva.

– Det är väldigt varierat hur tillgången på böckerna ser ut, säger Julia Sjöholm.

Göteborgsbokens dag erbjuder också ett tillfälle för författare, förlag och andra aktörer att träffas.

– Det är en plattform för samverkan, där människor som är intresserade av Göteborgshistoria kan hitta varandra och kanske skapa nya samarbeten, säger hon.

Intresset för evenemanget växer för varje år, och Julia Sjöholm ser ingen risk att utgivningen av Göteborgsböcker ska sina.

– Göteborg verkar vara en bottenlös källa att gräva ur. Det finns alltid nya områden att utforska och nya frågor att ställa, och vi ser snarare att utgivningen ökar i och med att vi närmar oss stadens 400-årsjubileum.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Göteborgsbokens dag

Tidpunkt: Arrangeras lördag 13 april

Var: Riksarkivet Landsarkivet i Göteborg, Arkivgatan 9 A klockan 10–16.

Kostnad: Gratis entré.

Antal utställare: 35 utställare. De tio nominerade håller en kort presentation vardera om sitt ämne under dagen.

Klockan 13.00 koras Årets Göteborgsbok.

Nominerade: 

Artur Nilssons Göteborg - genom konstnärens öga Torbjörn Mårtensson, Bengt Heinö, Håkan Andréasson, A-Script, Göteborg 2018

Axel Adler 1878-1966: Från bonde till stordonator Malin Clausson, Lisa Thanner, B4press, Stockholm 2018

Delsjön: Där stad och vildmark möts Anders Ejdervik, Mikael Svensson, Votum & Gullers, Karlstad 2018

Doktor Dubb dikterar: Omsorg om fattiga barn i Göteborg 1800-1850 Louise Lönnroth, Landsarkivet i Göteborg, 2018

Göteborg på två hjul: Cyklar, mopeder och motorcyklar 1868-2018 Claes Rydholm, Trafik-Nostalgiska förlaget, Stockholm 2018

Göteborgs historia: Porten mot väst Tomas Andersson, Peter Sandberg, Historiska media, Lund 2018

Göteborgs polletter: Polletter för krogar, nöjen och sjöfart från början fram till i dag Bo Gustavsson, Göteborgs numismatiska förening 2018

Hundrade och en Göteborgskvinnor Lisbeth Larsson, Berith Backlund, Inger Eriksson, Birgitta Flensburg, Louise Lönnroth och Maria Sjöberg, Landsarkivet i Göteborg 2018

Lilienbergs stad: Göteborg 1900-1930 Hans Bjur, Krister Engström, Balkong, Stockholm 2018

Rederiaktiebolaget Transatlantic 1904-2004: I krig & fred Dick Henriksson, Breakwater Publishing, Stockholm 2018